افتتاحیه همایش بینالمللی «حقوق بینالملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه غرب آسیا» در دانشگاه قم
مراسم افتتاحیه همایش بینالمللی «حقوق بینالملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه غرب آسیا» امروز 21مهرماه در تالار شیخ مفید دانشگاه قم برگزار شد.
به گزارش ستاد خبری همایش بینالمللی «حقوق بینالملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه غرب آسیا»، این همایش امروز 21 مهر ماه در دانشگاه قم برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین دیرباز، رییس دانشگاه قم، مصطفی فضائلی دبیر علمی همایش بینالمللی «حقوق بینالملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه غرب آسیا»، غلامعلی قاسمی دبیر شورای سیاسگذاری همایش در این همایش حضور داشتند
در ابتدای مراسم حجتالاسلام والمسلمین عسگر دیرباز، رئیس دانشگاه قم بابیان اینکه عالمان در ایران و عراق باید دست در دست یکدیگر ادبیات مرتبط با حقوق بینالملل بهخصوص از منظر اسلامی را غنا ببخشند، گفت: از نظر حقوق بینالملل باید همفکریها سبب غنای آن شود و عزیزانی که در این همایش شرکت کردند بهخصوص دکتر قاسمی و دکتر فضائلی درزمینهٔ مسائل اسلامی در بعد تخصص خود صاحبنظر بوده و از منظر اسلامی نگاهی به این مسائل و مخاصمات مسلحانه داشته باشند.
رئیس همایش حقوق بین الملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه غرب آسیا تصریح کرد: دین مقدس اسلام و قرآن کریم وسنت شریف رسول خدا و آنچه از آثار و تعالیم خاندان رسول خدا به یادگار مانده است اقیانوس بیکرانی است، هنگامیکه مسائل جدید و مستحدثه در ابعاد مختلف به وجود میآید شاهد این موضوع هستیم که اندیشمندان اسلامی به کمک این اقیانوس بیکران میتوانند افقهایی درزمینهٔ مسائل مختلف در ارتباط با مخاصمات مسلحانه افقها و راهحلهای جدیدی باز کنند.
عضو مجلس خبرگان رهبری ادامه داد: عالمان دینی و متخصصین امور بینالملل باید با تمسک به قرآن کریم و عترت که منبع و اقیانوس بیکران و یادگار رسول خدا است راهحلهای جدید ایجاد کرده و بشریت از مخاصمات نجات پیدا کند و افراد بیگناهی که درگیر جنگها هستند مصونیت پیداکرده و این مطلب در نهادهای بینالمللی تثبیت شود، کشورهای مختلف به این موضوع گردن نهند که در جنگها به یک سری اصول پایبند باشند و از آن تخطی نکنند.
این همایش به دنبال تبادل اندیشهها است
مصطفی فضائلی در ادامه گفت: گروه حقوق بینالملل دانشگاه قم توانسته دستاوردهای علمی، پژوهشی چشمگیری را به دانشگاه قم عرضه کند و برگزاری نشستهای علمی و کارگاههای پژوهشی و مسائل روز کشور و منطقه تلاش فراوانی داشته و در سال 94 ایده سلسله همایشهای ایران و حقوق بینالملل مطرح کرده و پس از آن در سال 1395 برای همایش ملی انجام شد.
دبیر علمی همایش بینالمللی «حقوق بینالملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه» بیان کرد: این همایش در مقیاس بینالملل به موضوعات مهم منطقه میپردازد؛ پدیده درگیریهای خشونت بار و منازعات مسلحانه واقعیت تلخ دهههای اخیر به ویژه در منطقه است و بخشی از زندگی مردم و برخی کشورهای منطقه شده است و این پدیده از ابعاد مختلف قابل تأمل و بررسی است و آنچه در اولین رسالت حقوق و پژوهشگران حقوقی است بررسی ابعاد حقوقی مخاصمات است و این همایش به دنبال تضارب آرا و تبادل اندیشهها است.
وی ادامه داد: این رویداد علمی با هم افزایی اندیشهها و ارائه نظرات و راهکارهای مفید گامی کوتاه در کاستن از آلام بشر امروزی به شمار آید.
نقش شهید سلیمانی در منطقه
در ادامه غلامعلی قاسمی، دبیر سیاستگذاری همایش بینالمللی «حقوق بینالملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه غرب آسیا» گفت: بررسی نقش شهید سلیمانی در منطقه تنها از زاویه ارزشهای اسلامی، انقلابی و ایرانی و دوستداران ایشان منحصرا نیست، بلکه این بررسی در زمان و مکانهای دیگری نیز مطرح میشود و این مطالعه ناظر به نقش این فرمانده شهید در قالب ارزشها و اصول حقوق بینالملل است که مفروض و مورد قبول نوع انسانها دولتها و نهادهای بینالمللی است و به عنوان یک نگاه آکادمیک و بیرونی حرکت و جریان کار این شهید را به نوعی ارزیابی کنیم.
دبیر شورای سیاستگذاری همایش بینالمللی «حقوق بینالملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه غرب آسیا» اضافه کرد: اگر جامعه بشری فردی مانند شهید سلیمانی داشته باشد که در هفت بحران مهم منطقهای و مسائل مهم بینالمللی این چنین وارد شود و با گروههای اقلیت سازگار باشد، مدافع اماکن مذهبی و میراث فرهنگی باشد، کمک به حفظ تمامیت ارضی و برای موجودیت گروههای در حال فروپاشی تلاش کند، باید جامعه بشری به این شخصیت مدال دهد و برای همیشه تاریخ او را تجلیل کند؛ اما به دستور رییس جمهور یاغی آمریکا این فرد را به صورت شبانه به شهادت رساند که این خودش نشانگر این است که دولت ایالات متحده آمریکا و گروههای تروریستی و تکفیری در یک صف هستند.
دیپلماسی دینی به صلح جهانی کمک میکند
در ادامه، پروفسور جیان کارلو آنلو عضو هیئتعلمی دانشگاه پارما ایتالیا بیان کرد: ما در جهانی زندگی میکنیم که رهبران دینی نفوذ زیادی دارند و میتوان با بهرهگیری از نفوذ آنها از تهدیدات جنگی در منطقه جلوگیری کرد لذا میتوان به پیشرفتها و دیپلماسی دینی برسیم و به صلح جهانی کمک کنیم.
وی با اشاره به اینکه دیپلماسی دینی میتواند صلح را برای منطقه به ارمغان آورد، افزود: در دیپلماسی دینی نقش رهبران دینی پررنگ میشود و به ایجاد ثبات دینی و برقراری ثبات و امنیت در منطقه کمک میکنند.
عضو هیئت علمی دانشگاه پارما ایتالیا با بیان اینکه توسل به زور در دیپلماسی دینی جایگاهی ندارد، بیان کرد: در دیپلماسی دینی، ملتها میتوانند با هم صحبت و رهبران با هم مذاکره کنند تا پیروان آنها در صحنه جهانی و منطقهای به قوانین بینالملل احترام بگذارند.
اگر راه شهدا را ادامه ندهیم به ضرر خودمان است
در ادامه همایش فرزند شهید فخری زاده با اشاره به اینکه باید مسیر شهدا را ادامه دهیم و اگر انجام ندادیم زیان آن به خودمان میرسد، گفت: پدر میگفتند مسیری که من انتخاب کردم و نتیجهای که دنیا را متحول کرد این بود که تصمیم تغییر را از دوران دبیرستان و در سن ۱۵ سالگی گرفتم؛ یعنی یک فرد چه تفکراتی دارد که در این سن مسیری را آغاز میکند و در ادامه مسیر هیچ مانعی نمیتواند او را منحرف کند.
فرزند شهید فخریزاده بیان کرد: فرصتهای مطالعاتی و فرصتهای شغلی مختلف به تمام دنیا برای پدر پیش آمد اما ایشان حتی برای ادامه مقطع دکتری از ایران خارج نشد و میگفت باید در کشور خودم تاثیر بگذارم .
وی اضافه کرد: مدیران ما باید این مهم را نهادینه کنند علمی که در دنیا ویژه است و به کسی اجازه ورود نمیدهند شهید فخری زاده با اتکا به دانش داخلی بدون بورسیه و حضور در کشورهای دارای علم مورد نظر را آغاز میکند تا اینکه دنیا ایران را به عنوان کشور هستهای میپذیرد و میبیند که نمیتواند چرخ علم کشور را متوقف کند تصمیمی میگیرد خود ایشان را از میان بردارد.