دبیر علمی همایش خبر داد:
ارسال ۱۲۰مقاله به همایش «حقوق بین الملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه»
به گزارش ستاد خبری همایش بین المللی "حقوق بین الملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه غرب آسیا"، مصطفی فضائلی دبیر علمی همایش بینالمللی «حقوق بینالملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه» در نشست خبری که امروز ۱۱مهرماه در دانشگاه قم برگزار شد، اظهار کرد: اهمیت این همایش برای همگی روشن است و متاسفانه در ۲دهه اخیر شاهد مخاصمات مسلحانه زیادی در اطراف کشور ایران بودیم که برخی از این مخاصمات متوقف و برخی هنوز هم در جریان هستند و برای ایران توجه به این پدیدهها حائز اهمیت است.
وی ادامه داد: این حوادث باید از ابعاد مختلف به ویژه از منظر حقوقی بررسی شود، البته در طی سالهای اخیر در دانشگاههای مختلف از ابعاد دیگری نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
عضو هیئت علمی دانشگاه قم ابراز امیدواری کرد که نتایج همایش از نظر علمی هم زوایای مختلفی را بگشاید و آوردههایی را در اختیار متخصصان و نهادهای ذی ربط قرار دهد.
فضائلی گفت: در محور اول «مخاصمات منطقه از منظر حقوق بین الملل و توسل به زور» به بحث گذاشته میشود و توجیهات طرفهای منازعات بررسی میشود که از نظر حقوقی قابل قبول است یا خیر؟
وی با اشاره به اینکه «تروریسم در منطقه و حقوق بین الملل» یکی دیگر از محورهای مورد بحث در این همایش است، بیان کرد: به عنوان مثال توجیه آمریکا برای ترور سردار قاسم سلیمانی از منظر حقوقی بررسی میشود و از طرف دیگر هدف قرار دادن پایگاه آمریکایی عین الاسد از سوی ایران، از نظر حقوقی بررسی میشود که موجه بوده یا خیر؟ یا ائتلاف عربستان سعودی یک طرف مخاصمه در یمن است و از نظر حقوقی بررسی میشود که اقدامش موجه است یا خیر؟
دبیر علمی همایش بیان کرد: محور دیگر همایش، «مخاصمات مسلحانه در منطقه از منظر حقوق بینالملل بشر و بشردوستانه» است که در زمان صلح و جنگ باید حقوق بنیادین افراد بشر مانند حق حیات، آزادی، عقیده، امنیت، مصونیت از تعرض محترم شمرده شود.
فضائلی گفت: به عنوان مثال سربازی که به میدان آمده و قوانین جنگ را رعایت کرده برای عملیات محاکمه نمیشود و اگر اسیر گرفته شود کسی حق تعرض به جانش را ندارد هرچند دولتش متجاوز باشد.
دبیر علمی همایش «حقوق بین الملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه» گفت: حقوق بشر دوستانه شامل قوانین حاکم بر جنگ است و توسل به زور در منشور ملل متحد جایز نیست و طرفهای مخاصمه آزاد نیستند از هر شیوه و سلاح و رفتار جنگی استفاده کنند؛ این قوانین و مقررات حاکم بر مخاصمات با رویکرد حمایت از قربانیان تنظیم شده و باید رعایت شود، مثلا حمله به غیر نظامیان، اهداف غیر نظامی و منابع زیست محیطی ممنوع و غیر قانونی است.
وی تصریح کرد: «مخاصمات در منطقه از منظر حقوق بین الملل پس از جنگ» نیز یکی از محورهای همایش است که کشورهای طرف منازعه پس از توقف و پایان جنگ هم باید پاسخگو باشند.
فضائلی با اشاره به اینکه در هر پنلی مقالات داخلی و خارجی با ترجمه ارائه میشود، بیان کرد: ۶۰درصد مقالات داخلی است و ۴۰درصد از خارج از کشور دریافت شده که عمدتا عربی دریافت شده و به زبان انگلیسی از ۷کشور دریافت شده است .
وی ادامه داد: پس از اختتامیه همایش مقالات در قالب کتاب عرضه میشود و رهنمودها نیز به نهادهای ذی ربط ارائه میشود.
دبیر علمی همایش «حقوق بینالملل و مخاصمات مسلحانه در منطقه» اضافه کرد: مقالات همایش طی یک کارگروه ۴نفره توسط اعضای کمیته علمی در حال بررسی است تا انتخاب مقالات معقول، علمی و بر اساس تنوع مقالات و نگاه به محتوا باشد.