در مصاحبه با دکتر محمودی مدیر آموزش و تحصیلات تمکیلی دانشگاه مطرح شد:
حرکت دانشگاه قم به سمت دانشگاه سبز/ طراحی بسته نرمافزار آموزش مجازی برای دانشجویان دانشگاه قم
دکتر محمود محمودی در گفتگو با واحد خبر روابط عمومی دانشگاه قم، عنوان کرد: باتوجه به اینکه در اواخر بهمنماه و اوایل اسفند سال 98، با انتشار ویروس کرونا، برگزاری کلاسها به صورت حضوری امکان پذیر نبود، برای اینکه آموزش و فرایندهای آموزشی در دانشگاه قم تداوم داشته باشد، اقدام به برگزاری جلسات شورای آموزشی دانشگاه کرده و تلاش شد با تشکیل جلسات در فضای مجازی که شامل شورای آموزشی، کمیته منتخب آموزشی، کمیته تحلیل فرایندها و دیگر کمیتههای مورد نیاز تصمیمات لازم جهت ادامه برگزاری کلاسها به صورت غیرحضوری اتخاذ شد، همچنین با تشکیل کانالهای فراگیر و عضویت دانشجویان در آنها، اطلاعرسانیها انجام و پاسخگویی به سوالات متعدد دانشجویان انجام شد، البته در کنار همه این موارد شوراهای دانشکدهها نیز همگی به صورت مجازی فعال هستند.
وی افزود: معاونت آموزشی دانشگاه قم از زمان شیوع بیماری کرونا، تمامی فعالیتهای حضوری خود را در این زمینه، جهت حفظ انسجام آموزش دانشگاه به صورت مجازی انجام داد؛ در مرحله اول، با مصوبات شورای آموزشی دانشگاه که با تاکید معاون آموزشی دانشگاه قم همراه بود تصمیمات راهگشایی اتخاذ شد، اطلاعرسانیها به دانشجویان، اساتید و متصدیان آموزشی دانشگاه قم انجام شد و هفته دوم، سوم و چهارم اسفندماه 98، تعداد زیادی از کلاسها به صورت مجازی برگزار شد.
مدیر خدمات آموزشی دانشگاه قم گفت: با اطلاعرسانی کلیتر و درخواستی که معاون آموزشی و ریاست دانشگاه داشتند، بعد از تعطیلات عید نوروز تقریبا برگزاری همه کلاسها به صورت غیر حضوری برگزار شد و همزمان با ارتباطگیری از طریق دانشجویان، تلاش شد در مرحله دوم، کیفیت آموزشی ارتقا پیدا کند.
عملکرد آموزشی دانشگاه قم در بستر فضای مجازی، قابل قبول بود
محمودی خاطرنشان کرد: سومین دغدغهای که معاونت آموزشی دانشگاه قم در این زمینه داشت، بهرهمندی دانشجویان از کلاسهای غیرحضوری بود، که در این زمینه با ارتباطی که با دانشجویان داشتیم، تا اندازهای که انتظار می رفت این کار به ثمر رسید، اما با توجه به اینکه برگزاری کلیه کلاسها به صورت مجازی، اولین تجربه ما بود، شاید به آن نقطه ایدهآلی که میخواستیم نرسید اما به هرحال از نظر شورای آموزشی دانشگاه، این عملکرد قابل قبول بود.
وی ادامه داد: باتوجه به مشکلاتی که پیش آمده بود، مساعدتهایی نیز برای دانشجویان، براساس تاکیدی که حوزه معاونت آموزشی وزارت داشت، در نظر گرفته شد که طی اطلاعیههای مختلف به اطلاع دانشجویان رسانده شد و دانشجویانی که نیاز داشتند از این مساعدتها بهرمند شدند، از این میان میتوان به مواردی از قبیل حذف ترم بدون احتساب، افزایش تعداد دروس معرفی به استاد برای دانشجویان ترم آخر، مرخصیهای تحصیلی اشاره کرد.
مدیر خدمات آموزشی دانشگاه قم بیان کرد: در آن برهه زمانی، نحوه برگزاری امتحانات پایان ترم و برگزاری کلاسهای عملی آزمایشگاهی دو مورد مهمی بودند که باید برای آن تصمیماتی اتخاذ می شد، که با جلساتی که با مسئولین مربوطه از جمله ریاست دانشگاه قم برگزار شد، تصمیم براین شد که سامانه ویژهای برای برگزاری امتحانات به صورت مجازی طراحی شود که این سامانه با وجود برخی مشکلات جزئی، توانست درصد رضایت بالایی را از بین دانشجویان کسب کند.
وی اضافه کرد: در بحث برگزاری کلاسهای عملی و آزمایشگاهی نیز، دانشکدههایی که متصدی این کلاسها بودند، جلساتی با معاونین آموزشی این دانشکدهها برگزار شد و در این زمینه تصمیمات خوبی گرفته شد، تلاش بر این بود که با عدم حضور دانشجو تا حد ممکن دروس عملی دانشجو نیز به سرانجام برسد و زمان برگزاری کلاسهای عملی نیز بعد از امتحانات پایان ترم در نیمه دوم مرداد و نیمه اول شهریور99 تعیین شد.
دکتر محمودی یادآور شد: خوشبختانه ترم دوم 99-98 طبق برنامهریزی که داشتیم، به پایان رسید و تقریبا تمامی نمرات دانشجویان وارد سامانه شده است؛ این امر باعث شد تا بتوانیم وارد نیم سال 1400-99 شویم.
کلیه فرایندهای آموزشی دانشگاه قم به صورت سیستمی و بدون حضور دانشجو انجام میشود
مدیر خدمات آموزشی دانشگاه قم عنوان کرد: آموزش دانشگاه قم از حدود دو سال قبل اقدام به سیستمی کردن کلیه فرایندهای آموزش کرده است و به همین دلیل، از زمانی که مشکلات مربوط به ویروس کرونا پیش آمد، بدون نیاز به حضور فیزیکی دانشجویان در دانشگاه قم، کلیه کارهای آموزشی آنها از جمله مسائل مربوط به درخواست تصویب پروپوزال، درخواست صدور مجوز دفاع، برگزاری جلسه دفاع و درخواست فارغالتحصیلی دانشگاه قم، به صورت کاملا سیستمی انجام میشود.
وی گفت: دانشجواز زمانی که درخواست فارغالتحصیلی میدهد، تمامی فرایندهای آن سیستمی خواهد بود تا زمانی که برای دریافت گواهی موقت فارغ التحصیلی باید شخصا خود یا وکیل قانونی وی برای دریافت گواهی به آموزش دانشگاه مراجعه کند، برای تحویل گواهی موقت یا دانشنامه دانشجو باید به دانشگاه قم مراجعه کند، چراکه گواهی فارغ التحصیلی دانشجو، مدرکی است که کاملا شخصی و مهم بوده و تنها باید به خود دانشجو و یا وکیل قانونی او تحویل شود.
حرکت آموزش دانشگاه قم به سمت دانشگاه سبز؛ با حذف کاغذ و سیستمی شدن امور آموزشی
دکتر محمودی ادامه داد: در این زمینه در حال انجام مذاکرات مقدماتی هستیم تا در صورت امکان در آینده و با همکاری اداره پست تحویل گواهی به فارغالتحصیلان در آدرس مورد تایید آنها انجام شود. یعنی پست، گواهی نامه موقت را تحویل دانشجو دهد و پس از دریافت امضای او، این امضا را به اداره دانش آموختگان دانشگاه قم تحویل دهد؛ چراکه تحویل مدرک به دانشجو نیاز به دو قبضه دارد به این معنا که پس از دریافت مدرک توسط دانشجو، امضای او نیز باید به دانشگاه تحویل شود.
مدیر خدمات آموزشی دانشگاه قم تاکید کرد: در موارد دیگری همچون معرفی به نظام وظیفه، معرفینامه به هرسازمان و ارگان دیگری نیز به صورت سیستمی انجام میشود.
وی در رابطه با اقدامات و روند آموزش دانشگاه قم در ترم مهرماه 99 بیان کرد: تجربهی خوبی را در نیم سال گذشته در خصوص مجازی بودن کلاسها و خدمات آموزشی به صورت غیر حضوری کسب کردیم، بنابراین در رابطه با ترم جاری، مهمترین اقدام ارتقا کیفیت برگزاری کلاسها بود که در این زمینه، سامانهای ویژه توسط مرکز مجازی دانشگاه تهیه شد، به طوری که کلیه کلاسهایی که به صورت آنلاین و یا آفلاین قرار است تشکیل شود، و همچنین تمامی آزمونها در یک سامانه متمرکز شود و استاد هر درس با انتخاب هر کدام از این حالتها، به سادگی بتواند کلاس خود را تشکیل دهد.
دکتر محمودی بیان کرد: اقدام بعدی این معاونت بعد از آماده کردن سامانه، تهیه فیلمهای ویدیویی راهنما جهت استفاده اساتید، دانشجویان، کارشناسان و آموزش دادن اساتید در سه جلسه به صورت مجازی بود؛ بنابراین با این اقدامات خوشبختانه ترم جاری شروع شده و هر چند هنوز مشکلاتی وجود دارد در حال رفع مشکلات و ارتقا کیفی در برگزاری کلاسها هستیم.
وی ادامه داد: در فیلمهای آموزشی که ذکر شد، تمامی نکات و سوالات در مورد استفاده از این نرم افزار هرکدام به صورت جداگانه هم برای دانشجو و هم استاد شرح داده شده است تا استفاده از سامانه و برگزاری کلاسها به صورت مجازی با کمترین اشکال و ابهام پیگیری شود؛ تبعا در ترم جاری نیز همچون ترم گذشته، تمامی فعالیتها و روند آموزشی به صورت مجازی پیگیری و انجام خواهد شد.
دکتر محمودی با بیان اینکه سامانه طراحی شده جهت برگزاری کلاسها به صورت مجازی، امکان گفتگو میان دانشجو و استاد را فراهم میکند، تاکید کرد: قطعا تمامی کلاسهای برخط و غیر برخط براساس استاندارهای تعریف شده برگزار خواهد شد و این کلاسها حتما طبق برنامه هفتگی که در سامانه گلستان وجود دارد و طبق تقویم آموزشی در این سامانه برگزار میشود، همچنین ارزیابی مستمر از دانشجویان در برگزاری این کلاسها به عمل خواهد آمد، به این معنا که استاد با پرسش و پاسخ از دانشجو، نمرات کلاسی نیز برای دانشجویان لحاظ می کند.
برگزاری امتحانات پایان هر ماه به صورت مجازی
مدیر خدمات آموزشی دانشگاه قم اظهار کرد: در پایان هرماه، آزمون هر درس از دانشجویان در همان سامانه و به صورت مجازی انجام خواهد شد؛ امتحانات پایان ترم نیز از همین طریق برگزار میشود.
وی خاطر نشان کرد: حضور دانشجو در سامانه حین برگزاری کلاسهای آنلاین، طبق آییننامه آموزشی الزامی است و تفاوتی با کلاسهای حضوری که پیش از این برگزار می شد، ندارد.