• 1400/03/18 - 10:00
  • - تعداد بازدید : 89
  • - تعداد بازدیدکننده : 89

عرصه انتخابات؛ میدان مسابقه قدرت یا خدمت؟/«تقوا» مهم ترین ملاک در انتخاب رئیس جمهور/ مسئله اول در انتخابات، حضور حداکثری و مسئله دوم انتخاب اصلح است

عضو هیئت علمی دانشگاه قم گفت: تقوا ملاک مهمی است که همه پارامترها را به عهده می گیرد، اگر واقعا کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری، با تقوا باشند، دیگر به انتخابات به عنوان یک میدان مسابقه قدرت نگاه نمی کنند، چون تقوا اجازه چنین کاری را به فرد نمی دهد.

 

دکتر ابراهیم هنرمند در گفت و گو با روابط عمومی دانشگاه قم، عنوان کرد: همانطور که در قرآن نیز بیان شده است، "سرنوشت هیچ قوم و ملتی تغییر نخواهد کرد، مگر خودشان سرنوشت خود را تغییر دهند"؛ در عرصه انتخابات نیز اگر افراد خوبی در صحنه حاضرباشند، می توانند سرنوشت نیکویی را برای  آینده رقم بزنند، اگر هم چنین افرادی در صحنه حاضر نباشند، به تبع سرنوشت بدی برای آن جامعه رقم خواهد خورد.

 

این استاد دانشگاه با اشاره به آیه "قلْ إنّما أعظکمْ بواحدةٍ  أنْ تقوموا للّه مثْنى وفرادى"تاکید کرد: خداوند در این آیه می فرماید اگر بخواهم به یک چیز وعظ دهم آن این است که برای خدا قیام کنید، به صورت جمعی و یا فردی؛ در این آیه ابتدا "مثنی" به صورت دسته جمعی و بعد اگر نشد "فرادی" به صورت فردی، اولا قیام برای خدا مطرح شده است و ثانیا در ادامه اهمیت جمع را می رساند، طبق این آیه، حتی سلوک در راه خدا هم بهتر است ابتدا جمعی و گروهی باشد، یعنی خداوند برای اجتماعی که در راه خدا قیام کنند بسیار ارزش قائل است و حضور در انتخابات نیز میتواند مشمول این کریمه قرار گیرد.

 

مسئله اول در انتخابات چیست؟

وی افزود: مقام معظم رهبری (مدظله) نیز در رابطه با منصب ریاست جمهوری در جایی فرمودند که "اغلب امکانات کشور در خدمت رئیس جمهور است" همچنین ایشان می فرمایند"مسئله اول انتخاب شخص نیست، بلکه حضور است"؛ بنابراین حضور حداکثری برای نظام انقلاب اسلامی یک چشم انداز بسیار خوبی خواهد داشت و "هرچه انتخابات پرشورتر باشد، عظمت ملت ایران در چشم مخالفان بیشتر دیده می شود"، بنابراین مسئله اول در انتخابات، حضور حداکثری و مسئله دوم انتخاب اصلح است.

 

دکتر هنرمند به آیه "انّ أکْرمکمْ عنْد اللّه أتْقاکمْ" اشاره کرده و گفت: طبق این آیه می توان این طور مطرح کرد که آن کسی که با تقوا باشد اگر تخصص کافی و لازم را نداشته باشد، وارد عرصه ریاست جمهوری نمی شود، و شاید بتوان گفت کسی که تقوا داشته باشد، دیگر ملاک ها را نیز به تبع این تقوا می تواند پوشش دهد؛ البته تقوا مراتبی دارد که هرچه این مراتب بالاتر باشد، پوشش دهی ملاک های دیگر در انسان بیشتر خواهد بود.

 

تقوا یا تخصص؟

وی همچنین ضمن اشاره به مناظره و گفت و گوی مهندس بازرگان و شهید دکتر بهشتی در اوایل انقلاب اسلامی در خصوص موضوع برتری تقوا یا تخصص، تصریح کرد: شهید بهشتی معتقد بود مسئولین باید متعهد و با تقوی باشند و بازرگان اعتقاد داشت تخصص مهمتر است و درادامه از دکتر بهشتی پرسیده شده بود آقای دکتر فرض کنیم که قصد دارید با اتوبوس از شهرى به تهران بیایید، راننده ای داریم که جاده را مثل کف دست میشناسد ولی اهل همه جور معصیتی است و راننده دیگری که تازه کار است ولی بسیار متقی و اهل تدین،
شما خانواده تون رو با کدام راننده راهی می‌کنید؟! در این هنگام شهید بهشتی مکثی طولانی کرده و بزرگوارانه فرمودند آقا من دیگه صحبتی ندارم. در ابتدا شاید تصور شود که حرف آقای بازرگان صحیح است اما وقتی در جای دیگری از شهید چمران سئوال کردند آقای دکتر تقوا بالاتر است یا تخصص؟ شهید چمران گفتند: تقوا بالاتر است! ولی اگر کسی تخصص کاری را نداشته باشد و منصبی را قبول کند قطعاً انسان "بی تقوایی" است، و مشخص میشود که حرف آقای بازرگان سفسطه‌ای بیش نبوده است و به عبارتی اگر راننده ای تخصص کافی نداشته باشد اما تقوا داشته باشد، تقوا به او اجازه نمی دهد که امر رانندگی را برعهده بگیرد. بحث انتخابات هم همین است که اگر شخصی متقی باشد ولی توان مدیریت کشور را نداشته باشد وارد این عرصه نمیشود. به عبارتی مدیری که تنها برای حفظ صندلی وموقعیت خویش می جنگد و همواره منافع جناحی را بر منافع ملی و عمومی  ترجیح می دهد، تفکرش نوعی بی تقوایی است.

 

این عضو هیئت علمی دانشگاه قم، عنوان کرد: پیامبران الهی در قرآن همچنین می فرمایند "فاتقوالله و اطیعون/ تقوای خدا داشته باشید"؛ در واقع تقوا ملاک مهمی است که همه پارامترها را در بر میگیرد، اگر واقعا کاندیدهای انتخابات ریاست جمهوری، با تقوا باشند، به تبع هرچه مرتبه تقوا بالاترباشد، تاثیر بیشتر است و دیگر به انتخابات به عنوان یک میدان مسابقه قدرت نگاه نمی‌کنند، چون تقوا اجازه چنین کاری را به فرد نمی دهد، و بنابر فرمایش مقام معظم رهبری (مدظله) این عرصه "مسابقه خدمت" خواهد بود.

 

عدم انحراف از صراط مستقیم

دکتر هنرمند با اشاره به سخنان امام خمینی(قدس سره) در این خصوص، گفت: ایشان می فرماید رئیس جمهور باید" اسلامی، متعهد و غیرمنحرف از صراط مستقیم الهی باشد،" در واقع صراط مستقیم الهی همان تقوا است، همان ائمه هستند، که هر روز در نمازهای پنج گانه این امر را از خداوند طلب می کنیم و از او می خواهیم تا ما را به راه راست و صراط مستقیم هدایت کند، راه کسانی که خداوند به آن ها نعمت داده است، یعنی درواقع همان نبیین، صدیقین، شهداء و صالحین هستند، بنابراین کسی که وارد عرصه ریاست جمهوری می شود حداقل این است که از صراط  و راه مستقیم الهی منحرف نباشد، برای مثال شخصی که به دنبال اشرافی گری است قطعا از این صراط منحرف شده است.

 

وی افزود: همچنین امام خمینی (قدس سره) در رابطه با فردی که قرار است منصب ریاست جمهوری را برعهده بگیرد، می فرماید: "به قانون اساسی معتقد باشد، و نسبت به احکام نورانی الهی متعهد باشد و منفعت خود را بر مصلحت کشور، مقدم ندارد"؛ به این معنا که کسی باشد که خودخواه نباشد، بلکه خداخواه و عبد خدا باشد، حتی اگر در مراتب بالای این امر نباشد، در همان مرتبه خودش هم اگر معتقد به این اصول باشد، زمانیکه، خودبینی و منفعت شخصی بروز یافت، متوجه شده و آن را ترک خواهد کرد، و سخن رهبر جامعه  و مصلحت کشور را بر سخن و منفعت خود و حزب خود ترجیح می دهد.

 

اصول گرای اصلاح طلب!

عضو هیئت علمی دانشگاه قم خاطر نشان کرد: مقام معظم رهبری (مدظله) نیز به ملاک های ریاست جمهوری بارها اشاره کرده اند، از جمله آن که می فرمایند چنین فردی "باید دیندار، انقلابی و مدیر باشد و سه رکن مدیریت از جمله عمل گرابودن، تعهد و حفظ طهارت و تقوا نیز داشته باشد" همچنین ایشان بیان می کنند که "اصول گرای اصلاح طلب باشد"، اصولگرا به این معنا که مبانی معرفتی اسلام را قبول داشته باشد و به آن عمل کند و و در عین حال به روش های مناسب، مشکلات و مسائل کشور را نیز حل و اصلاح کند، چنین شخصی اصول گرای اصلاح طلب است.

 

دکتر هنرمند بیان کرد: همچنین رهبر معظم انقلاب (مدظله) در این خصوص تاکید می کند که رئیس جمهور باید "ساده زیست و دردآشنا باشد، مسابقه برای کسب خدمت داشته باشد نه کسب قدرت"؛ به طور کلی تمامی ملاک هایی که درکلام امام خمینی (قدس سره) و مقام معظم رهبری (مدظله) گفته شد، همان ملاک‌های اسلام، قرآن و اهل بیت (سلام الله علیهم) است؛ بنابراین از میان کاندیدهای ریاست جمهوری باید مردم، ملاک های اسلامی را مد نظر قرار دهند و آن کسی که بیشترین مطابقت با این ملاک ها را داشت به همان شخص رای دهند و آن را انتخاب کنند.

 

پاسخ به شبهات در عرصه انتخابات، وظیفه جامعه نخبگانی کشور

این استاد دانشگاه در رابطه با نقش نخبگان و دانشگاهیان در عرصه انتخابات گفت: در جامعه، معمولا به سخنان نخبگان نسبت به دیگر افراد اهمیت بیشتری داده می شود، در این راستا مسئله"پاسخ به شبهات در عرصه انتخابات" توسط جامعه دانشگاهی و نخبگان کشور از راهکارهای کلیدی و موثری است که باید در جامعه انجام شود.

 

دکتر هنرمند در پایان یادآور شد: بیشتر این شبهات نیاز به اطلاعات وسیع و گسترده ای ندارد، و با یک مطالعه مفید و داشتن اطلاعاتی راجع به مسائل کشور، می تواند توسط اعضای هیئت علمی و اساتید پاسخ داده شده و شبهات به آسانی رفع شود؛ البته هرکس بنابر جایگاهی که دارد اگر این اطلاعاتی که ذکر شد را داشته باشد ابتدا در خانواده و جمع اقوام و دوستان خود و سپس در جوامع بزرگ تر می تواند اثرگذار باشد.

  • گروه خبری : عمومی,اخبار
  • کد خبر : 3071
کلمات کلیدی