• 1399/10/17 - 11:00
  • - تعداد بازدید : 91
  • - تعداد بازدیدکننده : 91

وجود شکاف گسترده میان نیازهای کشور و خروجی‌ پژوهش‌ها

فناور برتر استان و عضو هیئت علمی دانشگاه قم گفت: در حال حاضر شکاف زیادی بین نیازهای کشور و خروجی‌های پژوهشی وجود دارد و بسیاری از کارهای تحقیقاتی علیرغم صرف انرژی، هزینه و زمان زیاد، بصورت کتابخانه‌ای و بدون کاربرد باقی می‌ماند.

 

دکتر محمد حسین دهناد در گفت و گو با خبرنگار واحد خبر روابط عمومی دانشگاه قم، ضمن گرامی داشت هفته پژوهش، با اشاره به اقدامات انجام گرفته در زمینه تحقیقات و پژوهش در حوزه کاری خود، عنوان کرد: به لطف خدای بزرگ، توفیق داشتم که در چند زمینه تحقیقاتی و مطالعاتی، طرح های پژوهشی فناورانه و نوآورانه‌ای انجام دهم که در راستای نیازهای صنعت و به خصوص مدیریت شهری انجام و نتایج آن در قالب یک طرح جامع در برنامه‌های عملیاتی مورد استفاده قرار گرفت.

 

وی افزود: در این  راستا زمینه اشتغال برای تعدادی از فارغ‌التحصیلان دانشگاه نیز فراهم شد، امیدواریم که مسیر رشد و پیشرفت در زمینه‌های پژوهشی خصوصا با اولویت پژوهش‌های مسئله‌محور در سطح کشور فراهم شود.

 

پژوهشگر باید دغدغه حل مسائل کشور را داشته باشد

این استاد دانشگاه در رابطه با فضای فعلی پژوهش در کشور بیان کرد: پژوهشگر در کشور ما می‌بایست دغدغه حل مسائل کشور را داشته باشد، بی تفاوتی پژوهشگران نسبت به مشکلات کشور با روحیه ناامیدی و یاس می‌تواند آفت بسیار بزرگی برای کشور باشد.

 

دهناد تصریح کرد: طرح‌های پژوهشی و تحقیقاتی زیادی در کشور تعریف و معمولا بودجه‌های خوبی هم برای این موضوعات تخصیص داده می‌شود، البته در این میان دانشگاهیان و اساتید دانشگاه نیز نقش بسیار مهمی دارند و می‌توانند با کاربردی کردن پژوهش‌ها، زمینه ارتباط گسترده‌تر با جامعه و صنعت را فراهم آورند.

 

وی گفت: در بسیاری از دانشگاه‌های معتبر دنیا اساتید با انجام طرح‌های پژوهشی و دریافت گرنت، علاوه بر اینکه شهریه دانشجویان تحصیلات تکمیلی را فراهم می‌کنند، حقوقی هم برای آنها در نظر می‌گیرند و حتی تجهیزات و ابزارهای مورد نیاز برای پژوهش را نیز از همین محل تامین می‌کنند، در دانشگاه قم نیز با توجه به ظرفیت مناسب اساتید و پژوهشگران و با توجه به توانایی‌ها و مزیت‌های موجود می‌توان در زمینه‌های مورد نیاز منطقه‌ای و ملی نقش موثری ایفا کرد؛ البته قطعا نیاز به حمایت جدی از این رویکرد در سطح دانشگاه وجود دارد.

 

این فناور برتر استان، در خصوص نقش پژوهش در پیشرفت کشور تاکید کرد: در کشور ما مزیت‌های خدادادی گسترده­ای وجود دارد که یکی از آنها نیروی انسانی خلاق، نخبه و پژوهشگر است؛ به همین خاطر سالانه پژوهش­های متعددی در کشور انجام می‌شود و از لحاظ رشد شاخص‌های کمی وضعیت خیلی خوبی داریم که البته نیاز به تقویت آن نیز وجود دارد.

 

لزوم جهت‌دهی فعالیت‌های پژوهشی در راستای نیازهای کشور و کمبودهای صنعت

عضو هیئت علمی دانشگاه قم افزود: نکته مهم، جهت‌دار کردن و هدفمند کردن فعالیت‌های پژوهشی و اقدامات فناورانه در راستای نیازهای کشور و کمبودهایی است که صنعت با آن مواجه می‌شود؛ متاسفانه در حال حاضر شکاف زیادی بین نیازهای کشور و خروجی‌های پژوهشی وجود دارد و بسیاری از کارهای تحقیقاتی علی‌رغم صرف انرژی، هزینه و زمان زیاد، بصورت کتابخانه‌ای و بدون کاربرد باقی می‌ماند.

 

دهناد با اشاره به اینکه با برنامه‌ریزی دقیق می‌توان تهدیدها را به فرصت تبدیل کرد، یادآور شد:  در یک سال گذشته که با شیوع گسترده پاندمی کرونا مواجه بودیم علیرغم آسیب جدی که به بسیاری از مشاغل ایجاد شد، در برخی زمینه‌ها مثل فعالیت استارت‌آپ‌های فناور، رشد و جهش قابل توجهی دیده شد و برخی، راهی ده ساله را در یک سال رفتند، حتی برخی دستگاه‌های حاکمیتی نیز توصیه اکید به پرسنل خود برای حمایت و خرید از این‌گونه استارت‌آپ‌ها را داشتند.

 

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: به وضوح مشاهده کردیم که به دلیل تحریم‌های اعمالی با رفتارهای غیرانسانی در زمینه‌های تشخیصی و درمانی ویروس کرونا نیزبا مشکلات جدی مواجه شدیم ولی با تلاش و جدیت توانستیم توفیقاتی ایجاد کنیم و در حال حاضر نیز در استان خودمان نیز مجموعه‌هایی هستند که کیت‌های تشخیص کرونا تولید می‌کنند؛ بنابراین در سایر زمینه‌ها نیز با همین اعتقاد می‌توان کمبودها را شناسایی کرد.

 

وی ادامه داد: البته ممکن است در زمینه مواد اولیه، قطعات و سایر موارد، نیازهایی وجود داشته باشد که می‌توان با توجه به منابع گسترده‌ای که در دست داریم، متمرکز و هدفمند فائق بر این مسائل شویم.

 

این فناور برتر در پایان با تاکید بر اینکه در مسیر پیش‌روی پژوهش کشور، باید اولویت بر پژوهش‌های مسئله‌محور و کاربردی باشد، گفت: خوشبختانه ضرورت و اهمیت این موضوع در سالیان اخیر تا حد قابل قبولی مشخص شده است، درصورتی که پژوهش کاربردی باشد، همزمان چندین هدف محقق می‌شود؛ از طرفی یک نیاز از صنعت حل خواهد شد و می‌توان راهکارهای نوآورانه و فناورانه‌ای را برای حل مشکلات و افزایش بهره‌وری صنایع ارائه داد، از طرف دیگر انرژی و زمان محققین به صورت بهینه صرف خواهد شد، علاوه بر اینکه از حیث اقتصادی منافع خوبی برای محققین در پی خواهد داشت و نهایتا می‌توان نتایج پژوهش را در قالب مقالات، کتاب و گزارش‌های فنی منتشر کرد.

  • گروه خبری : پژوهش,اخبار
  • کد خبر : 3284
کلمات کلیدی