دیوار بی اعتمادی بین دانشگاه و صنعت در کشور/ وجود یک زیست بوم کامل فناوری در استان قم
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه قم با بیان اینکه در استان قم یک زیست بوم کامل فناوری داریم خاطرنشان کرد: متاسفانه صنعت دانشگاه را باور ندارد و دانشگاه هم آنطور که باید نتوانسته است در بعضی مواقع، علم خود را در صنعت پیاده سازی کند و آن دیوار بی اعتمادی بین این دو وجود دارد.
وی اضافه کرد: بنابراین کشورهایی که اقتدار نظامی داشتند از کشورهای جهان سوم که اقتدار نظامی کمتری داشته و در عین حال منابع طبیعی خوبی داشتند سوء استفاده کرده و به منایع آنان دست درازی می کردند تا اقتصاد خود را بسازند.
مشاور وزیر اقتصاد گفت: با گذشت زمان، اقتصاد به سمت اقتصاد دانشمحور رفت و هم اکنون کشورهای توسعه یافته عمدتا به سمت محصولاتی که دانش محور است، اقتصاد خودشان را بنیان گذاشتند و در واقع محصولات مبتنی بر دانش خود را به دیگر کشورها صادر میکنند.
وی تصریح کرد: متاسفانه کشور ما نیز در زمان پیش از انقلاب و حتی سالهای ابتدایی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز اقتصاد خود را مبتنی بر فروش نفت و خام فروشی کرده بود، رهبر معظم انقلاب نیز در این زمینه فرموده اند " تحصیل ثروت از راه فروش منابع تمام شدنی همچون نفت، رونق نیست، پیشرفت نیست، این خودگول زدن است ما در این دام افتاده ایم. ما باید اقرار کنیم که یک تله است برای ملت ما، ما دچار خام فروشی شده ایم، این یک واقعیتی است که برای ما به ارث گذاشته شده است."
بین دانشگاه و صنعت بیگانگی وجود دارد
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه بین دانشگاهها و صنعت ما یک بیگانگی وجود دارد، خاطرنشان کرد: متاسفانه صنعت دانشگاه را باور ندارد و دانشگاه هم آنطور که باید نتوانسته است در بعضی مواقع، علم خود را در صنعت پیاده سازی کند و آن دیوار بی اعتمادی بین این دو وجود دارد.
حجت الاسلام و المسلمین فراهانیفرد افزود: رهبر معظم انقلاب حدود ۲۰ سال است که شعارهای سال را مبتنی بر اقتصاد نامگذاری میکنند و درواقع مختصات یک اقتصاد قوی را بیان میکنند، در سال ۱۳۸۲ هم که به طور شفاف مسئله اقتصاد دانش بنیان را مطرح کردند.
وی تصریح کرد: اقتصاد دانش بنیان از یک طرف جهتگیری اقتصاد را از خام فروشی به دانشگرایی تغییر میدهد و از طرف دیگر، بیگانگی بین دانشگاه و صنعت را از بین میبرد، زیرا در اقتصاد دانشبنیان، صنعت به دانش دانشگاه نیاز دارد.
مولفههای زیستبوم فناوری در قم وجود دارد
وی در خصوص وضعیت اقتصاد دانش بنیان در استان قم، بیان کرد: هنگامی که می خواهیم زیست بوم فناوری را تعریف کنیم مولفههایی دارد که هم اکنون اکثر این مولفه ها در استان قم وجود دارد؛ یکی از آن ها دانشگاههای خوبی است که در سطح استان قم از جمله دانشگاه قم، دانشگاه صنعتی و پردیس فارابی وجود دارد، همچنین پژوهشگاه های علوم انسانی و اسلامی است که در قم فعال هستند، حوزه علمیه قم نیز در کنار این پژوهشگاه ها یک نعمت بزرگ محسوب می شود.
مشاور وزیر اقتصاد اضافه کرد: پارک علم و فناوری نیز در کنار همه اینها در استان قم وجود دارد که شرکتهای دانشبنیان در آن مشغول به فعالیت هستند، همچنین ۷ مرکز رشد نیز در قم فعال است که در این مراکز در واقع ایده های ایده پردازان پرورانده می شود و هنگامی که شرکت آن ها رشد پیدا کرد، در پارک علم و فناوری حضور پیدا میکنند.
معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه قم گفت: قبل از مراکز رشد، مراکز نوآوری را داریم که دانشجویان در این مراکز به ایده پردازی و نوآوری مشغول بوده و سپس وارد مراکز رشد شده و نهایتا به پارک علم و فناوری ورود پیدا می کنند.
راهاندازی پردیس علم و فناوری در دانشگاهها
وی تاکید کرد: اخیرا مجوزی را اخذ کرده ایم تا پردیس علم و فناوری در دانشگاهها راه اندازی شود که این کار باعث می شود تا بیگانگی میان دانشگاه و صنعت از بین برود؛ این امر یک انگیزه ای نیز برای ادامه تحصیل دانشجویان صاحب ایده در دانشگاه ایجاد می کند چرا که می بینند زحمات آنان بعدها در شرکت های دانش بنیان ثمر داده و آنجا مشغول به کار می شوند.
فراهانی فرد با تاکید براینکه در استان قم یک زیست بوم کامل فناوری را داریم یادآور شد: استان قم مزیتی نسبت به دیگر استان ها دارد و آن مزیت علوم انسانی و اسلامی در استان به جهت پژوهشگاه های متعدد و حوزه علمیه است که باعث می شود جهت گیری تعداد زیادی از شرکتهای دانش بنیان به سمت علوم اسلامی و انسانی حرکت کند.
معاون پژوهشی دانشگاه قم ضمن تاکید به وجود اساتید برجسته دانشگاه های قم که برخی از آنان جزو دانشمندان یک درصد دنیا هستند، گفت: نخبگان دانشگاهی و دانشجویان صاحب ایده از حمایت ما برخوردار هستند و پایان نامه های مقطع ارشد و رساله های دکتری که در جهت نیازهای کشور و استان باشند از تشویق و حمایت های مختلف از جمله حمایت مالی برخوردار خواهند شد.