• 1401/12/17 - 13:00
  • - تعداد بازدید : 141
  • - تعداد بازدیدکننده : 141

در دوران پهلوی همانگونه که کشف حجاب از بانوان رخ داد، کشف حجاب از کالبد شهر نیز روی داد

یک عضو هیئت علمی معماری دانشگاه قم با اشاره به اینکه سبک غلط شهرسازی از دوره پهلوی آغاز شد، بیان کرد: اسنادی از ساواک وجود دارد که می‌توان از آن به ارتباط کشف حجاب و ایجاد تغییراتی در سبک شهرسازی پی برد.

به گزارش واحد خبر روابط عمومی دانشگاه قم، محمدمنان رئیسی، دانشیار معماری و مدیر گروه معماری دانشگاه قم در سلسله نشست‌های مسئله محور استادان دانشگاه با مسئولین استانی، که با حضور آیت الله سعیدی نماینده ولی فقیه برگزار شد، در ارتباط با بازنگری مدیریت اجرایی استان قم در سیاست‌های شهرسازی و مدیریت شهری عنوان کرد: از نظر نسبت قیمت مسکن به درآمد خانوار، فقط شش کشور جهان اوضاع بدتری در مقایسه با ایران دارند.

 
وی با اشاره به بیانات رهبر معظم انقلاب که گفته‌اند: «باید هر چه ممکن است محیط زندگی شهر، به گونه‌ای طراحی و ساخته شود که تحقق سبک زندگی اسلامی، راحت‌تر امکان‌پذیر باشد.» بیان کرد: در دوران پهلوی اول همانگونه که کشف حجاب از بانوان رخ داد، کشف حجاب از کالبد شهر نیز روی داد، برای مثال از تصاویر میدان مخبر الدوله در دهه 30 شمسی تهران می‌توان تأثیر قوانین مصوب دوره پهلوی اول در خصوص الزام به احداث ابنیه برونگرا و با حداقل دو طبقه در مجاورت معابر را مشاهده کرد.
 
وی با ارائۀ سند محرمانه‌ای از ساواک بیان کرد: طبق این سند می‌توان پی برد که ارتباطی بین معماری با موضوع حجاب بانوان وجود دارد که به همین دلیل کشورهای غربی دستور به تداوم حریم زدایی و حجاب زدایی در دوره پهلوی می‌دادند.
 
رئیسی با اشاره به سخن پیامبر اکرم(ص) که فرموده‌اند« آیا می دانید حق همسایه چیست؟ ... و ساختمان خود را بالاتر از ساختمان او قرار ندهى که مانع گردش هوا در منزلش بشود، مگر با اجازه او» بیان کرد: تحقیقی در انگلستان از روی داده‌های 882 ایستگاه زمینی هواشناسی شهری نشان می‌دهد به دلیل نوع ساخت‌وساز‌ها سرعت باد در محیط‌های شهری حدود 20 درصد کمتر شده است. 
 
این عضو هیئت علمی گروه معماری دانشگاه قم با اشاره به اینکه زمزمه های جایگزنی سرپناه های کمّی به جای خانه های کیفی از سوی معماران ایرانی در اواسط دهه 20 شمسی آغاز شد بیان کرد: به دنبال نتایج و الزامات نظام اقتصادی لیبرال سرمایه داری و به ویژه اصلاحات اراضی در دوره پهلوی دوم، روند جابه-جایی جمعیت های شهری و روستایی تشدید شد؛ چیزی که سبب شد موضوع «اهلیت» و «بستگی به مکان» از اعتبار ساقط شود و سودای زندگی بهتر در مکانی دیگر، همه را دچار سردرگمی کند.
 
رئیسی در ارتباط با  تأمین آسایش و آرامش ساکنین بیان کرد: "والله جعل لکم من بیوتکم سکناً"، از بایسته های تأمین این آرامش، پوشاننده بودن منزل و وسعت و توسعه افقی آن (در مقابل توسعه عمودی منزل) است زیرا این وسعت و توسعه افقی می‌تواند شرایط لازم برای پوشاننده شدن امور شخصی و آرامش ساکنین را تأمین نماید؛ امام صادق(ع) در این خصوص چنین می‌فرمایند:«سه چیز است که در آنها برای مؤمن آسایش (راحتی) است؛ خانه ای وسیع که ساتر امور خصوصی او و نقصان‌ها و بدی حالش از چشم مردم باشد».
 
وی با اشاره به اینکه مهم‌ترین راهکار آزاد سازی اراضی  و شکستن  احتکار زمین با الگوی مسکن افقی است برخی دیگر از راهکارها را بیان کرد:
1- سرعت عمل به تعهدات و تحویل به متقاضی
2- هزینه های احداث بنا و زیرساخت
3- امکان مردمی سازی (معماری مشارکتی) 
4- امکان تامین زمین
5- میزان رضایت اجتماعی
6- سازگاری با سبک زندگی اسلامی-ایرانی
7- تسهیل مهاجرت معکوس وحفظ توازن در آمایش سرزمین و اصلاح تراکم 
8- تامین برق و انرژی و آب
9- امنیت و سازگاری با پدافند غیر عامل
10- امکان تامین مالی متنوع و غیر وابسته به منابع دولتی
11- هزینه های نگهداری و تعمیرات
11- هزینه های نگهداری و تعمیرات
12- هم افزایی با سایر مسائل و عدم بخشی نگری  (غیر خوابگاهی شدن نهضت ملی)
13- خانواده و جمعیت
14-امکان پوشش افراد فاقد توان شرکت در طرح نهضت ملی
15-امکان تداوم برای نسل‌های آینده
16-سرزندگی و کیفیت شهری.
  • گروه خبری : عمومی
  • کد خبر : 1351
کلمات کلیدی