• 1402/08/15 - 05:00
  • - تعداد بازدید : 187
  • - تعداد بازدیدکننده : 187
رییس دانشگاه قم:

مرکز راهبری جوایز علمی در کشور تشکیل شود

حجت‌الاسلام والمسلمین احمدحسین شریفی گفت: جایزه‌های علمی در کشور مسئله‌ای است که برای آن تدبیر کلی و کلان اندیشه نشده است، در این راستا لازم است مرکز و مؤسسه‌ای برای راهبری جوایز علمی در کشور داشته باشیم تا با برنامه‎‌ریزی و راهبرد، با افراد منتخب ارتباط گرفته و ایده‌های آنها را منتشر کنند.

به گزارش واحد خبر روابط عمومی دانشگاه قم به نقل از ایکنا حجت‌الاسلام والمسلمین احمدحسین شریفی، رئیس دانشگاه قم بیان کرد: جایزه‌های علمی در کشور مسئله‌ای است که برای آن تدبیر کلی و کلان اندیشه نشده است، در کشور ما با مبالغی بسیار بالایی جایزه‌های مختلف اعم از جایزه جهانی المصطفی، جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی، جایزه جشنواره فارابی و جشنواره خوارزمی اعطا می‌شود اما متأسفانه مدیریت کلان پشت این جوایز نیست. به‌طور نمونه جایزه نوبل کاملاً به‌صورت هدفمند و با غرض و اهداف مشخص به افراد داده می‌شود تا فضای حاکم بر دنیا را جهت دهد، این جایزه در سال‌های اخیر در جهت فشار به جمهوری اسلامی و جهان اسلام اعطا شده تا براساس حقوق لیبرالیستی آن را تحریک کنند و روی آن مانور دهند، این افراد برنامه دارند تا در ازای اعطای این جایزه، اهداف سیاسی، اجتماعی و علمی خود را دنبال کنند.

ایده‌های افراد منتخب جشنواره‌های کشوری منعکس شود

وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی نیز چندین دوره است که جایزه المصطفی را با مبالغ بالا اعطا می‌کند، اما افراد برگزیده این جایزه، شناخته نمی‌شوند و مشخص نیست در راستای پیشرفت جهان اسلام و تمدن در حال شکل‌گیری اسلام چه خدمتی داشته و چه بهره‌برداری می‌توان از آنها کرد، متأسفانه این افراد رصد نمی‌شوند.

رئیس دانشگاه قم بیان کرد: برگزیدگان جایزه پژوهشگران برتر که از سوی حوزه علمیه اعطا می‌شود و نیز جایزه بنیاد نخبگان هم به این نحو است و کسی به سراغ این افراد نمی‌رود تا شناخته شوند، تأثیرگذار باشند و تجربیاتشان منعکس شود؛ این مسئله نشان از بی‌مدیریتی و بی‌تدبیری است، افراد منتخب بعد از برگزیده شدن نباید رها شوند. در این راستا لازم است مرکز و مؤسسه‌ای برای راهبری جوایز علمی در کشور داشته باشیم تا با برنامه‎‌ریزی و راهبرد، با افراد منتخب ارتباط گرفته و ایده‌های آنها را منتشر کنند.

شریفی در خصوص جایزه المصطفی اظهار کرد: این جایزه متأسفانه فقط در حوزه فناوری، صنعت، علوم پایه و مهندسی است و در آن توجهی به علوم انسانی و اجتماعی نشده است؛ در حالی‌ که حرف دیگر ما برای دنیا، علوم انسانی است و در علوم پایه و فنی و مهندسی فعلاً بیشتر تابع علم دنیای غرب هستیم.

رئیس دانشگاه قم افزود: علوم انسانی ذاتاً علوم جهت‌ده به سایر علوم است و به همین جهت دنیای غرب روی علوم انسانی بسیار تأکید و تبلیغ می‌کند و جوایزی مانند جایزه حقوقدان، روانشناس و جامعه‌شناس برتر را اعطا کرده و برگزیدگان آن را به دنیا معرفی می‌کند.

علوم انسانی اسلامی در مسیر رشد

وی گفت: ما که موتور محرک علم را علوم انسانی می‌دانیم، باید جایزه‌ای نیز در این عرصه تعریف کنیم و چند نفر از علوم انسانی و اجتماعی که مسئله جهان اسلام را حل کرده، راهکار ارائه داده‌ و تولید علم کرده‌اند نیز انتخاب شوند که امیدواریم با رایزنی‌ها این جایزه برای علوم انسانی هم درنظر گرفته شود.

رئیس دانشگاه قم با بیان اینکه جایزه‌ها نقش جهت‌دهی دارند، افزود: درنظر گرفتن جایزه برای علوم انسانی اهتمام جهان اسلام را نشان می‌دهد، ما در علوم انسانی در برخی از رشته‌ها حرف‌های زیادی برای گفتن داریم، به‌طور نمونه در تئوری سیاسی و نحوه اداره جامعه و حاکمیت در دنیا نظریه لیبرال دموکراسی وجود دارد، اما ما مردم‌سالاری دینی را داریم؛ در حوزه اقتصاد نیز تئوری‌های مختلفی ارائه شده هر چند که در جامعه کمتر عملی شده است که البته این جایزه‌ها نیز برای تئوری بوده و در همه جای دنیا نظریه‌ها در سال‌های بعدی عملی می‌شوند.

شریفی با اشاره به رشد چشمگیر کشور در علوم انسانی اسلامی اظهار کرد: به‌دلیل اینکه در کشور به این بخش اهمیت داده نمی‌شود، طبیعتاً صنعتگر و یا مدیر سیاسی نیز به آن توجه نمی‌کند و تنها به مواردی که در دنیا رایج است اهمیت می‌دهند؛ بنابراین نقش اصلی جایزه‌ها بیان اهتمام و جهت‌دهی است و سوگیری را مشخص می‌کند.

وی گفت: شاخصه‌های مفصلی برای جایزه‌ها وجود دارد، اما ممکن است گاهی ناعدالتی‌هایی نیز صورت بگیرد زیرا یک کار بشری است، اما در کشور تمام تلاش بر این است که عدالت برقرار شود و اگر اعتراضی نیز باشد، مجدداً جبران خواهد شد، اما مسلماً استانداردها دقیق و سختگیرانه است و از چندین مرحله و کمیته عبور می‌کنند تا فردی که شایسته است انتخاب شود.

رئیس دانشگاه قم با بیان اینکه در دنیا قدرت رسانه‌ای باعث می‌شود برخی ناعدالتی‌ها صورت بگیرد، گفت: گاهی رسانه‌ها باعث می‌شوند افرادی که شایسته نیستند با اهداف مشخص انتخاب شوند، مانند جایزه صلح نوبل؛ اما در ایران اینگونه نیست و طبق شاخصه‌ها افراد برتر انتخاب می‌شوند.

شریفی درخصوص نقش و رسالت رسانه در این حوزه گفت: رسانه‌هایی که هدفشان ارتقای جایگاه علمی و سطح نخبگی کشور است باید کم‌کاری روابط عمومی دستگاه‌ها را جبران کرده، فرد برتر را دنبال کنند و به بهانه‌های مختلف به سراغ او بروند. در چند هفته اخیر دو درصد دانشمندان برتر دنیا از بین حدود ۲۰۰ هزار نفر معرفی شدند که حدود دو هزار نفر ایرانی بودند، اما این آمار باید رشد کند، رسانه‌ها نیز این افراد را معرفی کنند و مراکز علمی هم از آنها در جهت رشد این آمار مشورت بگیرند و موانع را برطرف کنند؛ بنابراین رسانه‌ها می‌توانند از جهات مختلف با ارتباط با این افراد، الگوسازی کنند.

​ 

 

  • گروه خبری : عمومی,اخبار
  • کد خبر : 844
کلمات کلیدی