ایران با بحران مشارکت در انتخابات روبهرو نیست
مدیر مسئول هفته نامه ۹ دی گفت: اقتصاد تا حدی در عدم مشارکت مردم در انتخابات تاثیر گذار است اما عامل اصلی آن نحوه مدیریت و سبک زندگی برخی از مسئولین است.
به گزارش واحد خبر روابط عمومی دانشگاه قم حجت الاسلام حمید رسایی نماینده دوره هشتم و نهم مجلس شورای اسلامی و مدیر مسئول هفته نامه ۹ دی در نشست تخصصی با موضوع نقش دوقطبی کاذب اصلاح طلبان و اصولگرایان در کاهش مشارکت و پرسش و پاسخ دانشجویی که در دانشگاه قم برگزار شد، عنوان کرد: کشور مردمسالاری مانند ایران که مردمسالاری دینی دارد و مردم در چارچوب دین نظر خود را بیان میکنند در آستانه دو انتخابات مهم قرار دارد.
وی ادامه داد: در واقع نشانه نظام مردمی این است که در طول چهل و پنج ساله انقلاب بهطور میانگین در هرسال یک انتخابات برگزار شده و این امر نمایانگر این است که ریشه این نظام در رأی و نظر مردم قرار دارد، برخلاف نظام شاهنشاهی که مردم هیچ نقشی در تعیین حکام نداشتند و حکومت بهصورت موروثی به خاندان شاهی میرسید.
حجتالاسلام رسایی افزود: ازجمله موارد مهمی که امامخمینی نیز همیشه بیان میکرد نظام باید نظام مردمسالاری اسلامی باشد و در تمام عرصهها رای مردم در چهارچوب دینی اولویت قرار گیرد.
مدیر مسئول هفته نامه ۹ دی بیان کرد: درخصوص عملی شدن این سخن امام باید اشاره کرد که در ابتدای کار نهاد مقدس جمهوری اسلامی با رأی مردم بنا نهاده شد پساز این رأی گیری انتخاب دوم برای تعیین نمایندگان خبرگان قانون اساسی صورت گرفت، سومین رأیگیری برای قبول قانون اساسی، چهارمین انتخابات ریاستجمهوری، پنجمین انتخات انتخابات مجلس بود که در طی یکسال انجام شد.
وی اضافه کرد: در نتیجه میتوان ادعا کرد که نظام مردمی تنها براساس رأی مردم است و جمهوری اسلامی این امر را در اولین سال تحقق خود با انجام پنج انتخابات عملیاتی کرده است.
حجتالاسلام رسایی ادامه داد: میتوان بیان کرد که درطول چهل و پنج سال انقلاب مهمترین انتخابات ایران انتخابات پیشرو است زیرا هم قدرتهای خارجی هم عناصر داخلی و هم جریان نفاق افکار دیگری در ذهن خود میپرورانند.
مدیر مسئول هفته نامه ۹ دی افزود: از سوی دیگر نیز اگر اتفاقی ناگوار رخ دهد این مجلس خبرگان رهبری است که باید برای آینده ایران تصمیم بگیرد در نتیجه مجموع این موارد وضعیت این انتخابات را سختتر میکند و باید تلاش کرد تا این نسبتبه سالهای پیش پرشورتر برگزار گردد.
حجتالاسلام رسایی بیان کرد: رهبر انقلاب راهبرد خود در خصوص چهار محور امنیت انتخابات، سلامت انتخابات و رقابت و مشارکت در انتخابات را بیان کردهاند.
وی اضافه کرد: در خصوص امنیت و سلامت انتخابات باید اشاره کرد که موج متولیان و نهادهای مجری ناظر و امنیتی هستند اما دو موضوع دیگر تماماً برعهده افراد جامعه است.
مدیر مسئول هفته نامه ۹ دی با توجه به عدم مشارکت برخی از افراد جامعه گفت: موضوع رقابت در مشارکت نیز تأثیرگذار است و بنیان انتخابات بهطورکلی بر پایه هیجان قرار گرفت اما اینطور نیست که امکان رقابت وجود نداشته باشد. عدهای باور دارند که رد صلاحیت برخی از افراد موجب عدم مشارکت پرشور خواهد شد اما عاملی غیر از رد صلاحیتها در عدم مشارکت افراد دخیل است.
حجتالاسلام رسایی افزود: اگر طبق آمارهای موجود و بهصورت نسبی حساب شود اینگونه نیست که کشور در انتخابات پیش رو نسبتبه انتخابات گذشته با بحران مشارکت روبهرو باشد اما اگر عوامل اصلی تأثیرگذار بر عدم مشارکت اصلاح نشوند قطعاً مشارکت بالا نخواهد رفت.
وی گفت: طبق آمار موجود میزان مشارکت در انتخابات اول، نود و هشت و دو دهم درصد، در انتخابات دوم پنجاه و دو درصد، در انتخابات سوم پنجاه و هفت درصد، در انتخابات چهارم شصت و هفت درصد و در انتخابات پنجم پنجاه و دو درصد بود با توجه به اینکه در آن زمان تحریم، ضعف اقتصاد و موارد دیگر وجود نداشته است باز هم مشارکت کاهش یافته اما نمیتوان نام این امر را بحران مشارکت نامید چرا که طبق همین آمار میانگین مشارکت در چهل و پنج سال انقلاب هرسال بین پنجاه تا پنجاه و یک درصد بودهاست و کاهشها بیشتر بهعلت بحرانهای موجود مدیریت، ناکارآمدی و عدم رسیدگی به زندگی مردم بودهاست.
مدیر مسئول هفته نامه ۹ دی ادامه داد: ازجمله عوامل دخیل در عدم مشارکت میتوان تا حدی به مسائل اقتصادی اشاره کرد اما مورد اصلی در ابتدا سبک زندگی و زیست برخی مسئولین و درمورد دوم سبک مدیریتی مسئولین است.
حجتالاسلام رسایی بیان کرد: تا زمانیکه آن امور اصلاح نشود مردم تفاوتی بین گرایش اصولگرا و اصلاحطلب قائل نخواهند بود و افراد خاص هر گرایش را حاکمیت میدانند درنتیجه زمانیکه کار به درستی انجام نشود، مردم دلسرد شده و حاکمیت را مقصر خواهند دانست.
وی در پایان تصریح کرد: در پایان شما دانشجویان چه با گرایش اصولگرا و چه با گرایش اصلاح طلب باید مطالبه گر باشید و باید تلاش کنید تا مردم از انقلاب روی گردان نشوند و اشتباهات مدیریتی را بر پای حاکمیت و انقلاب نگذارند.