• 1402/07/10 - 08:00
  • - تعداد بازدید : 137
  • - تعداد بازدیدکننده : 137

برگزاری نخستین جلسه کارگروه اخلاق پژوهش دانشگاه قم

نخستین جلسه کارگروه اخلاق در پژوهش دانشگاه قم با حضور اعضای این کارگروه در دانشگاه قم برگزارشد.

به گزارش واحد خبر روابط عمومی دانشگاه قم اولین جلسه کارگروه اخلاق پژوهش صبح روز دوشنبه در دانشگاه قم برگزار شد.

دکتر احمد حسین شریفی رئیس دانشگاه قم در ابتدای این جلسه گفت: بحث اخلاق در پژوهش بحث با سابقه و ریشه‌داری می‌باشد که نمونه‌های بارز آن در سرقت‌های علمی است.

وی افزود: بحث اخلاق پژوهش در دوران معاصر بسیار جدی است مانند مقاله نویسی و پایان نامه فروشی که یک سم مهلک می باشد و هر کس وارد این وادی بشود باعث نابودی جامعه شده .و متاسفانه امروزه هوش مصنوعی نیز به این وضعیت دامن زده است.

رئیس دانشگاه قم با اشاره به اینکه بحث سرقت علمی بحث حیثیت دانشگاه و یک مرکز علمی است، تصریح کرد: انتظار ما از کارگروه اخلاق و پژوهش، فرهنگ سازی و پیشگیری در سطح اساتید و دانشجویان تحصیلات تکمیلی است. دکتر شریفی اظهار کرد: باید در این زمینه استانداردهایی تعریف شود، کارهای پژوهشی و پایان‌نامه‌ها را رصد کنیم تا پیشگیری انجام شود و نباید صرفاً منفعلانه عمل کنیم تا وقتی شکایتی شد رسیدگی کنیم بلکه باید حضور ما فعالانه باشد.

وی اضافه کرد: برگزاری دوره‌ها و کارگاه‌ها و راه‌اندازی دروس در این زمینه می تواند در فرهنگ سازی اخلاق پژوهش موثر باشد. رئیس دانشگاه قم گفت: در بعد بین‌المللی وضعیت ایران در اخلاق پژوهشی وضعیت مناسبی است اما باید مراقب باشیم که یک مورد هم پیش نیاید. دکتر شریفی با اشاره به جایگاه ممتاز دانشگاه قم از بعد اخلاقی در بین دانشگاه‌های کشور افزود: اگر در دانشگاه قم همچین اتفاقی رخ دهد و ما با آن جدی برخورد نکنیم این بازتاب خوبی نخواهد داشت و باید اشد مجازات در نظر گرفته شود.

در ادامه این جلسه اعضای کارگروه اخلاق پژوهش دانشگاه از جمله دکتر مودب، دکتر جباری، دکتر اکرمی، دکتر فراهانی، دکتر سرلک، دکتر احسانی و دکتر عبادالله به ذکر نقطه نظرات خود در این زمینه پرداختند.

دکتر مودب در این زمینه گفت: متاسفانه با بررسی‌های صورت گرفته این وضعیت رو به افزایش است و باید مباحث پیشگیرانه اجرا شود تا این وضعیت عادی نشود.

وی اضافه کرد: اگر مباحث پیشگیرانه به درستی انجام شود، تاثیر فراوانی در این موضوع خواهد داشت و می‌تواند دانشگاه قم را که جایگاه اخلاقی خوبی در کشور دارد به عنوان یک الگو معرفی کند.

دکتر جباری نیز در این زمینه ادامه داد: کمیسیون‌های آموزشی و کمیته ترفیع باید در برخورد جدی با این موضوع توجه جدی داشته باشند.

وی با اشاره به اینکه متاسفانه قبح این موضوع از بین رفته است، افزود: برگزاری کارگاه های دانش افزایی در این زمینه بسیار مهم است و همچنین این مباحث می‌تواند توسط اساتید به دانشجویان منتقل شود.

دکتر اکرمی نیز در ادامه این جلسه گفت: در برخورد با بحث سرقت علمی متاسفانه سیاست منسجمی وجود ندارد و باید در این مسئله قوانین اصلاح شود زیرا خلا‌های جدی وجود دارد.

وی افزود: سرقت علمی باید از سوی اساتید دانشکده‌ها جدی گرفته شود. دکتر عبادالله در این زمینه گفت: بحث کارگاه اخلاق پژوهش در دانشگاه باید جدی گرفته شود همچنین ارائه درس اخلاق حرفه‌ای نیز برای دانشجویان می‌تواند مفید باشد همچنین باید نظامنامه پژوهش تدوین شود.

در انتهای این جلسه دکتر شریفی به عنوان رئیس کارگروه اخلاق پژوهش دانشگاه قم، با جمع‌بندی مباحث مطرح شده گفت: باید ساز و کار اجرایی و یک شبکه ارتباطی بین مراکز مربوطه و تصمیم‌گیر ایجاد شود تا وقتی تخلفی رویداد همه مراکز مرتبط متوجه شوند.

وی اضافه کرد: در این زمینه می‌بایست قوانین و محدودیت‌های جدی اعمال شود، حتی می‌توان با قطعی شدن موضوع آن را رسانه‌ای کرد.

رئیس دانشگاه قم در انتها با اشاره به اینکه کارگروه اخلاق پژوهش دانشگاه قم یک نهاد تصمیم‌گیر است خواستار تشکیل یک بخش اجرایی یا یک کمیته در این زمینه شد.

  • گروه خبری : پژوهش,اخبار
  • کد خبر : 892
کلمات کلیدی