رییس دانشگاه قم تاکید کرد؛
لزوم توجه به مطالعات انسانی و اسلامی در حوزه مدیریت منابع آب کشور
رییس دانشگاه قم با اشاره به اینکه امروزه در بحث مدیریت آب مباحث مطالعات انسانی آب مورد توجه است بر لزوم توجه به مطالعات انسانی و اسلامی در حوزه مدیریت منابع آب کشور تاکید کرد.
به گزارش واحد خبر روابط عمومی دانشگاه قم دکتر احمد حسین شریفی رئیس دانشگاه قم در نشست علمی حکمرانی آب با محوریت بررسی وضعیت آب در استان قم که پیش از ظهر دوشنبه در تالار شهید احمدی روشن دانشکده فنی مهندسی این دانشگاه برگزار شد، ضمن خوشامدگویی به مدعوین این نشست علمی، ابراز امیدواری کرد این همایش منشا خدمات مفیدی به خصوص در حوزه حیاتی آب برای کشور و استان قم باشد.
وی با اشاره به اینکه آب از مهمترین مسائل بشری بوده، هست و خواهد بود افزود: در دین مبین اسلام و ادبیات قرآن کریم به موضوع آب بسیار اهمیت داده شده است به طوریکه ۶۳ مرتبه در قرآن کریم کلمه آب تکرار شده و بر اساس برخی تفاسیر از برخی آیات، عرش خدا که منظور همان قدرت الهی میباشد بر اساس آب بنا شده است.
رئیس دانشگاه قم اضافه کرد: در قرن سوم هجری و در کتاب المحاسن که از کتب روایی اولیه شیعی است در آن بخشی به نام کتاب الماء وجود دارد که در حدود ۲۰ باب از احادیث راجع به آب را شامل شده است که این موضوع اهمیت مسئله آب در روایات شیعی را نشان می دهد.
دکتر احمد حسین شریفی تصریح کرد: در دیدگاه فلاسفه نیز آب اهمیت بالایی دارد به گونهای که فیلسوفان مکتب ملطی که از فیلسوفان قدیمی یونان هستند که دغدغه اصلیشان کشف ماده المواد یعنی ماده اولیه جهان بود و تالس که از پیشگامان این مکتب فکری بود معتقد بود آب ماده المواد است.
وی در بخش دیگری از صحبت های خود خواستار راه اندازی درس خارج آب در حوزه و دانشگاه گردید.
رئیس دانشگاه قم گفت: در عصر جدید و در دهه های گذشته مسئله آب به یکی از چالشهای اصلی بشر مبدل گردیده و فکر مسئولین کشور ها و دانشمندان را به خود مشغول کرده است.
حجت الاسلام و المسلمین دکتر احمد حسین شریفی اضافه کرد: مسائل ناظر به آب دو محور دارد، اول تامین، توزیع و بهره برداری از آب که این مسئله از قدیم وجود داشته است مانند تکنولوژی قنات که از چند هزار سال پیش در ایران بوده است.
وی افزود: دومین مسئله که در جهان امروز بسیار مورد توجه است مسئله حکمرانی آب می باشد که در حال حاضر کتب و مقالات بسیار زیادی از منابع معتبر جهانی در این باره وجود دارد و در کشور ما نیز تالیفات زیادی در این رابطه به رشته تحریر در آمده است.
رئیس دانشگاه قم با اشاره به جایگاه ویژه شهر قم در کشور گفت: آن مسئله ای که در کشور از قم و دانشگاه قم انتظار می رود و کار افزون ما در حوزه آب است، مطالعات انسانی و اسلامی این حوزه حیاتی می باشد و باید گفت مطالعات در این باره در غرب شروع شده ولی متاسفانه در کشور ما این اتفاق نیفتاده است لذا در غرب متوجه شدند در حوزه آب فقط مهندسی آب مهم نیست و افزون بر آن مطالعات انسانی آب مانند اقتصاد آب، حقوق آب و اخلاق آب نیز مهم است.
دکتر احمد حسین شریفی با اشاره به اینکه وظیفه دانشگاه قم این است که موضوع مطالعات اسلامی و انسانی آب را در این دانشگاه جدی بگیرد بیان داشت: طرح توجیهی راه اندازی مرکز مطالعات انسانی و اسلامی آب را ارائه داده ایم و برای راه اندازی آن با برخی مراکز نیز مذاکراتی انجام شده است و انتظار داریم با یک هم افزایی بین بخشی در استان این مرکز را با یک ظرفیت بین المللی در قم ایجاد کنیم و این امر برای اولین بار در کشور اتفاق خواهد افتاد زیرا ظرفیت و توان آن در قم و دانشگاه قم است.
وی همچنین به بحث پسماند و تصفیه فاضلاب نیز اشاره کرد و تاکید کرد: باید در این مورد فناوری و تکنولوژی های روز دنیا به کار گرفته شود.
رئیس دانشگاه قم در پایان صحبت های خود افزود: اگر آب مایه حیات است بدون تردید نابودی هر چیزی نیز به آن وابسته است و اگر حیات انسانی را بخواهیم باید مراقب وضعیت آب باشیم زیرا از دست رفتن این منبع مهم طبیعی یعنی نابودی حیات انسانی و امنیت انسانی.
در ادامه دکتر طاهر رجایی عضو هیئت علمی گروه آموزشی مهندسی عمران دانشگاه قم و دبیر علمی نشست به مواردی از جمله اهداف این نشست و ملزومات اجرایی شدن راهکارهای ارائه شده در نشست اشاره داشت.
لازم به ذکر است در ادامه این نشست تخصصی، جمعی از مدیران و صاحب نظران حوزه آب از جمله دکتر بختیاری مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قم، مهندس اروجی مدیرکل مدیریت بحران استان قم، دکتر احمدی مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان قم، دکتر موسوی مدیرکل سازمان حفاظت محیط زیست استان قم، دکتر قاسمی ریاست دانشکده فنی مهندسی دانشگاه قم، دکتر حیدری مدیرکل هواشناسی استان قم و مهندس حاجی رضا مدیرکل سازمان جهاد کشاورزی استان قم به ارائه مطالب و دیدگاه های خود راجع به موضوع آب و محیط زیست استان قم پرداختند.