• 1401/03/07 - 17:01
  • - تعداد بازدید : 128
  • - تعداد بازدیدکننده : 128

سی‌وششمین جشنواره ملی قرآن و عترت دانشجویان به کار خود پایان داد+اسامی برگزیدگان

مراسم اختتامیه سی‌وششمین جشنواره قرآن و عترت دانشگاهیان عصر دیروز با سخنرانی آیت‌الله سیدهاشم حسینی‌بوشهری، حجت‌الاسلام مصطفی رستمی و جمعی از مسئولان وزارت علوم در مجتمع امین قم برگزار شد.

​​​به گزارش ستاد خبری جشنواره، مراسم اختتامیه سی‌وششمین جشنواره قرآن و عترت دانشگاهیان با حضور آیت‌الله سیدهاشم حسینی بوشهری، رئیس جامعه مدرسین، حجت‌الاسلام و المسلمین رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها، مسئولان وزارت علوم و وزارت بهداشت، مسئولان آموزش عالی کشور و برگزیدگان این دوره از جشنواره عصر دیروز ششم خردادماه در مجتمع امین قم برگزار شد.
 
در آغاز این مراسم، حجت‌‌الاسلام والمسلمین عسکر دیرباز، رئیس دانشگاه قم و رئیس سی‌وششمین جشنواره قرآن با اشاره به اینکه قرآنیان قصورهای میزبانی دانشگاه قم را ببخشند، ادامه داد: قرآن تجلی پروردگار و کامل‌ترین گنجینه در اختیار بشر است و بدون تحریف و کم و کاستی به دست ما رسیده و هربار با خواندن قرآن با خداوند تجدیدعهد می‌کنیم؛ امام صادق(ع) قرآن را به دست راست می‌گرفتند گویا می‌خواستند که یادآور شوند من به عهدم پایبند هستم.
 
رئیس دانشگاه قم گفت: احکام قرآن ثابت هستند و با توجه به شرایط تغییر نمی‌کنند و همیشه شاداب و سرزنده است و اگر جوان با قرآن مأنوس شود قرآن هم با پوست و گوشت او آمیخته می‌شود و رفتار و نگاه آنان قرآنی می‌شود.
 
دیرباز یادآور شد: تلاوت‌ها، قرائت‌ها و حفظ‌ قرآن که بارها رهبر معظم انقلاب فرمودند مقدمه عمل است؛ مانند یک نسخه کامل است که باید به آن عمل کرد تا به نتیجه نهایی و رستگاری برسیم.

عمل به قرآن؛ ضامن سعادت بشر
آیت‌الله سیدهاشم حسینی بوشهری، رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در این مراسم اظهار کرد: حسن تقارن و انتخاب سی‌وششمین جشنواره قرآن و عترت دانشجویان در سالروز شهادت پیشوای مذهب شیعه امام صادق(ع) اقدام ارزنده‌ای است، همچنین سالگرد هجمه طاغوتیان به فیضیه و ضرب و شتم طلاب نیز در این روز رخ داده است؛ روزی که با حضور مرجع تقلید آیت‌الله العظمی گلپایگانی و در مراسم شهادت امام صادق(ع) به فیضیه حمله و طلاب را به خاک و خون کشیدند.
 
‌وی با اشاره به اینکه اهتمام مسئولان دانشگاه و دانشجویان به مقوله قرآن و عترت اتفاق مبارکی است که در این حرکت بزرگ قرآنی با رنگ و نگاه عترت شرکت کردند، ادامه داد: «إنّی تارکٌ فیکم الثّقلیْن کتاب اللّه و عتْرتی أهْل بیْتی ما إنْ تمسّکْتمْ بهما لنْ تضلّوا أبداً و إنّهما لنْ یفْترقا حتى یردا علیّ الحوْضاین» از جمله روایاتی که علمای شیعه و اهل سنت بر آن اتفاق نظر دارند، این روایت قرآن و عترت را با همدیگر جمع کرد؛ کسی که در میان امت ۲۳ سال پیامبری کرده و در روزهای آخر پیام روشن و ماندگار برای امت به یادگار گذاشت که شاخه‌ای از آن قرآن و شاخه دیگرش عترت است.
 
آیت‌الله حسینی بوشهری افزود: عده‌ای از فلاسفه می‌گویند که قانون مترقی برای جامعه تضمین کننده سعادت انسان است و عده‌ای هم معتقدند کارگزاران و مجریان صالح اگر حضور داشته باشند تضمین کننده سعادت جامعه است؛ تردیدی نداریم که سخن هر دو دسته صحیح است و هیچ کدام به تنهایی تامین کننده سعادت بشر نیست؛ پیامبر(ص) به عنوان ایده سوم تأمین کننده سعادت را معرفی کرد که همان کتاب الله یعنی قانون مترقی و عترت مجریان صالح هستند؛ نکته جالب این است که گاهی ممکن است قانون مترقی در جامعه باشد اما جامعه هدف نخواهد از این قانون و مجریان صالح بهره ببرد، آیا این جامعه روی سعادت را خواهد دید که بنده در پاسخ می‌گویم هرگز. مگر اینکه جامعه خودش را در اختیار این دو مهم قرار دهد که در این صورت راه گمراهی را در پیش نخواهد گرفت.
 
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان کرد:  گاهی هم ممکن است که قانون مترقی باشد اما مجریان صالح نباشند که اینچنین قانون بر زمین می‌ماند؛ گاهی قانون مترقی وجود نداشته باشد که در این صورت مجریان مبنای عمل ندارند و سعادت جامعه تامین نمی‌شود، مگر اینکه هم‌افزایی بین مجریان و قانونگذاران وجود داشته باشد؛  اگر در جامعه‌ای کارگزار صالح از صحنه جامعه کنار زده شود نیز جامعه از میراث پیامبر(ص) بهره نمی‌برند و  این جامعه روی سعادت را نمی‌بیند.
 
وی در ادامه گفت: به عنوان مجریان صالح خودتان را در محضر قرآن و عترت قرار دهید، این جشنواره بر این اساس قرآن و عترت را بیان کرده است؛ تلاوت قرآن و حتی به ظاهر تدبر در قرآن منهای الهام گرفتن از تعالیم عترت، تدبر نیست؛ یا بگویند ما تنها به روایات مراجعه می‌کنیم و به قرآن کاری نداریم مانند اخباریون که همراه سعادت و عمل به وصیت پیامبر(ص) نیست.
 
آیت‌الله حسینی بوشهری بیان کرد: در عصمت پیامبر(ص) تردیدی نیست و کلام ایشان برای ما حجت است؛ ثقل اکبر و ثقل اصغر تعبیر عجیبی است که پیامبر(ص) گویا خبرغیبی اعلام می‌کند که وقتی قرآن و عترت در کنار هم قرار گرفتند در صحت قرآن تردید نداریم و منظور عترت است یعنی عترت در کنار قرآن مصون از خطا است و در نتیجه تا قیامت این دو در کنار هم هستند؛  بهترین مفسرقرآن که اشراف به تمام آیات دارد عترت است.
 
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: از عهده فهم قرآن برنمی‌آییم اگر افرادی آن را برای شما تبیین نکنند، به تعبیر روایات این افراد باید بطن قرآن را یافته باشند و این مهم طبق حدیث «الإمام یهدی إلى القرآن والقرآن یهدی إلى الإمام» تنها از عترت برمی‌آید.
 
اهل قرآن و تجلی قرآن در زندگی
در ادامه این مراسم، حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها ضمن عرض تسلیت شهادت امام صادق(ع) اظهار کرد: در روایتی آمده امام صادق(ع) هنگام رحلت چشم باز کرد و فرمود هر کسی که نسبتی با ما دارد جمع کنید و حضرت در کنار جمعیت فرمود: شفاعت ما به سبک شمارنده نماز نخواهد رسید.
 
وی ادامه داد: همگی باید توجه کنیم که نظام قرآن و روایت جامعیتی دارد و توجه به مسائل عبادی صرف بدون دغدغه جامعه اسلامی ناقص است؛ قرآن نیز در سوره فتح آیه ۲۹ یاران پیامبر را توصیف می کند که «محمّدٌ رسول اللّه ۚ والّذین معه أشدّاء على الْکفّار رحماء بیْنهمْ». پس باید مراقب باشیم که در کنار مسائل عبادی دغدغه جامعه و هم‌نوعان خود ار نیز داشته باشیم.
 
رستمی با اشاره به اینکه اهل قرآن باید آموزه‌های قرآن را در خود متجلی کنند و عطر قرآن باید جامعه را معطر کند، اگر در محیطی هستید و اثر قرآن محیط را روشن نکند باید تأمل کنیم، اضافه کرد: بزرگترین مجموعه فعالیت‌های دانشجویی، فعالیت‌های قرآنی است که دانشجویان اینچنین در مسابقات شرکت می‌کنند؛ این دانشجویان باید جهانی را نورانی کنند و اگر غیر از این بود یعنی کم کاری کردیم؛ نهضت تبیین و جهاد تبیین که مأموریت ما است و در این راستا باید با روایت‌های غلط مبارزه کرده و تصویرگری درست و آگاهی بخشی برای مردم داشته باشیم و در این میان هر فردی به اندازه خودش سهمش را ایفا کند.
 
رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها در پایان از تمامی عوامل اجرایی این برنامه و متسابقان تقدیر و تشکر کرد و  یادآور شد: باید تلاش کنیم که در مأنوس شدن با قرآن تطهیر وجودی پیدا کنیم چرا که فرد صالح شایستگی مصلح بودن را دارد؛ شما عزیزان که خداوند به شما عنایت قرآنی داشته وظیفه بزرگی نسبت به محیط خودتان دارید.
 
 دانشگاه باید نویدبخش تمدن اسلامی باشد
 عبدالحسین کلانتری، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، ضمن تشکر از دست‌اندرکاران برگزاری جشنواره و خانواده‌های متسابقان، اظهار کرد: اگر تلاش‌های مادران و پدران نبود این شکوفایی و درخشش‌ها رخ نمی‌داد و باید به آموزش قرآن از همان کودکی توجه کرد.
 
وی ادامه داد: تبارشناسی و ریشه‌شناسی در بنیان‌های مدرنیته و نسبت آن با تجدد در غرب نشان می‌دهد که آن چه را به عنوان مدرنیته می‌شناسیم در نسبت با سنت معنا پیدا کرده است. مدرنسیم در قامت ایدئولوژی نسبتی با سنت داشته است و در طول تاریخ تکوین این نسبت را مکررا تصریح می‌کند و باکی ندارد که در تار و پود سنت بپیچد سپس در قرون وسطا رنگ و لعابی پیدا کرده که فاصله گرفته است.
 
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم افزود: اتفاق غریبی که افتاد این بود که میهمان ناخوانده بر سر سفره و فرهنگ تمدن ایرانی وارد ایران شد بدون اینکه پیامدهای آن مورد بررسی قرار بگیرد؛ اندیشه ایرانی اسلامی با مدرنیته مورد کاوش قرار نگرفت و این قسمت دردناک ماجرا بود که کمترین حد توجه به میراث سنتی صورت گرفت.
 
وی گفت: در غرب برخی آغاز اندیشه ورزی خودشان را بر مبنای خوانش متون مقدس قرار می دهند اما در ایران کم توجهی جدی به سنت وجود دارد حتی به معنای جامعه شناختی چه برسد به معنای دینی آن.
 
کلانتری گفت: احادیث روایات و قرآن در دانشگاه جای خودش را باز نکرده، گرچه رشته‌هایی تعیین شده اما باید فراتر برود، در حوزه علوم اجتماعی، رفتاری، سیاسی در کم ترین حد ممکن جای دارد و این همان آفت بزرگ است؛ رشد علم در ایران صورت نخواهد گرفت و دانشگاه به موقعیت ممتاز خود نخواهد رسید مگر اینکه در گفت وگو با سنت راه خودش را پیدا کند؛ این مسیر حتی در غرب هم صورت گرفته است. این بی توجهی به میراث سنتی دانشگاه را زمین‌گیر می کند و حتی دانشگاه در این صورت به نسبت بی معنایی با جامعه خواهد رسید اگر راهش را در نسبت با سنت پیدا نکند.
 
وی بیان کرد: دانشگاه در صورتی که با سنت ارتباط پیدا کند به جایی خواهد رسید و محور این سنت قرآن و عترت و آموزه‌های آن است و اگر مبنا قرار بگیرد می‌تواند تجلی‌بخش و امیدبخش تمدن نوین اسلامی باشد؛ تمدن نوین اسلامی بدون نقش دانشگاه و دانشگاه بدون محوریت یافتن قرآن و عترت ناممکن است.
 
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با اشاره به اینکه اختتامیه این جشنواره باید آغاز کار باشد، عنوان کرد: پیشنهاد بنده این است که کل آثار هنری مرتبط با قرآن، دانشگاه با دانشگاه میهمان شوند و فضای قرآن را در جای جای کشور تسری ببخشند.
 
کلانتری با اشاره به اینکه شبکه فعالان قرآنی دانشگاهیان راه‌اندازی می‌شود، یادآور شد: تقویت و تعمیق و تکثیر برنامه‌های قرآنی و اهل بیتی که نیاز به هماهنگی بخش‌های مختلف کشور دارد تا مدل جامعی از فعالیت‌های قرآنی ارائه شده و به جشنواره‌های سالانه اکتفا نشود؛ قالب‌های جدید و فراگیری پوشش مخاطبان مورد توجه باشد اگر چه فراگیرترین جشنواره در مجموعه آموزش عالی است.
 
رتبه‌های برتر مشخص شدند
سی‌وششمین جشنواره قرآن و عترت دانشجویان به میزبانی دانشگاه قم پس از سه روز برگزاری در این دانشگاه دیروز در مجتمع امین قم به کار خود پایان داد.

مراسم اختتامیه سی‌وششمین جشنواره قرآن و عترت دانشگاهیان با حضور آیت‌الله سیدهاشم حسینی بوشهری، رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، حجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی رستمی، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها؛ محمدحسین حسنی، رئیس سازمان قرآن دانشگاهیان؛ عبدالحسین کلانتری، معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم؛ عباس شیراوژن، معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت حجت‌الاسلام والمسلمین عسکر دیرباز، رئیس دانشگاه قم و برگزیدگان این دوره از جشنواره دیروز ششم خردادماه در مجتمع امین برگزار شد.
 
سی‌وششمین جشنواره قرآن و عترت دانشگاهیان از روز دوم خردادماه تا روز گذشته پنجم خردادماه با حضور متسابقینی از شهرهای مختلف کشور در دانشگاه قم برگزار شد.
 
این دوره از مسابقات در 6 بخش معارفی، آوایی، ادبی، هنری، پژوهشی، فناوری و در ۴۰ رشته برگزار شد و بیش از ۸۰ نفر داور ملی و بین‌المللی، داوری این دوره از جشنواره را به عهده دارند.
 
دوشنبه دوم خردادماه پذیرش متسابقین آغاز شده و در روز سه‌شنبه سوم خرداد، مسابقات حفظ ۵ جز و ۱۰ جز؛ روز چهارشنبه چهارم خرداد مسابقات حفظ ۲۰ جز و کل قرآن کریم و روز پنج‌شنبه پنجم خردادماه نیز مسابقات بخش معارفی شامل ۱۱ رشته و هم‌چنین مسابقات قرائت ترتیل، قرائت تحقیق، اذان، دعاخوانی و تواشیح برگزار شد.
  • گروه خبری : فرهنگی,اخبار
  • کد خبر : 2653
کلمات کلیدی