• 1403/07/22 - 15:03
  • - تعداد بازدید : 86
  • - تعداد بازدیدکننده : 86

همایش ملی ابن فارس، برگزار شد/ بررسی اعتقاد ابن فارس به وجود اصول متضاده درباره لغات عربی

همایش ملی ابن فارس در سالن همایش‌های بین‌المللی غدیر دانشگاه زنجان برگزار شده و به بررسی دیدگاه ابن فارس در خصوص وجود اصول متضاده لغات عربی پرداخته شد.

به گزارش واحد خبر روابط عمومی دانشگاه قم، دکتر رضا مودب، عضو هیات علمی دانشگاه قم، در این همایش عنوان کرد: ابن فارس یا همان احمدبن فارس زهراوی کرسفی از عالمان، محدثان و مفسران قرن چهارم است، این فرد تلاش فراوانی کرده است که لغاتی را که اصالت آن‌ها نزد عرب بوده‌است را بررسی کند.

عضو هیات علمی دانشگاه قم تصریح کرد: ابن فارس معتقد است که بیش از ۱۰۰ لغت در قرآن دارای دو اصل و ریشه هستند، در حالی‌که راغب اصفهانی معتقد است که هر لغت یک اصل دارد بنابراین در مقایسه بین این دو فرد، دیدگاه ابن فارس این است که برای یک واژه گاهی اصل و گاهی اصلان یا همان اصول متضاده می‌تواند وجود داشته باشد.

دکتر مودب بیان کرد: پرسش اصلی این است که آیا هر ریشه‌ی لغوی که در قرآن به‌کار رفته‌اند واقعا دارای یک اصل معنایی هستند و یا ممکن است چندین اصل معنایی داشته باشد، ابن فارس که از مجتهدان لغوی است اعتقاد دارد هر واژه می‌تواند دارای اصل‌های متعدد معنایی باشد و هر کدام از اصول در فهم عمیق واژگان موثر هستند، به نظر می‌رسد که دیگر مجتهدان این موضوع را نپذیرفته‌اند و در پذیرش آن تردید کرده‌اند، به هرحال احصای حوزه و حوزه‌های معنایی متعدد از ویژگی‌های مهم ابن فارس است.

وی گفت: مبحث اصلی در همایش ملی ابن فارس نیز همین است که آیا واژه‌هایی که ابن فارس برای آن‌ها دو اصل در نظر گرفته‌است، واقعا این‌ها دو اصل معنایی هستند و یا اینکه یکی از این اصول معنا و دیگری مصداق یا استعمال است؟ برای مثال برای واژه «قسط» ابن فارس معتقداست که گاهی به معنای عدل و گاهی به معنای ظلم است، بنابراین جمع و هماهنگی میان این‌ها امر مشکلی است.

مطالعه آثار ابن فارس، لازمه شناخت این لغت‌شناس بزرگ است

همچنین در این همایش دکتر جلال بازرگان رئیس دانشگاه زنجان نیز ضمن خیر مقدم به میهمانان و مدعوین  این همایش، به معرفی استان زنجان و دانشگاه زنجان پرداخت و از سبقه و پتانسیل بالای استان در زمینه های علمی و پژوهشی سخن گفته و این همایش را یکی از راه های معرفی و شناخت مفاخر علمی استان نام برد.

 

در ادامه این همایش آیت الله علی خاتمی نماینده ولی فقیه در استان زنجان و امام جمعه شهر زنجان نیز با نام بردن از دانشمندان و مفاخر علمی استان زنجان به‌ویژه احمد ابن فارس زهراوی کرسفی به معرفی آثار و کتب این دانشمندان پرداخت و  مطالعه این آثار را لازمه شناخت آنان و خدمات آنان برای پیشرفت جامعه دانست.

در این مراسم همچنین دکتر آیت الله زرمحمدی دبیر همایش گزارشی از برنامه هایی که در این همایش طی دو روز در دانشگاه زنجان و در شهر کرسف زادگاه ابن فارس ارائه می‌شود را توضیح داد.

وی گفت: زندگی و زمانه، کارنامه علمی، مباحث زبانی و ادبی با محوریت ابن فارس، مباحث قرآنی و روایی با محوریت ابن فارس، تمدن اسلامی، زبان شناسی و ابن فارس، معرفی تلاش های فرهنگستان های زبان عربی در جهان عرب از محوریت های این همایش است.

دکتر احمدرضا خضری مشاور وزیر و مدیرکل حوزه وزارتی و روابط عمومی وزارت علوم نیز به معرفی ابن فارس پرداخت و افزود: ابن فارس از بابت نگارش آثارش در زمینه های مختلف، ادیب، لغت شناس، مفسر، سیره نگار، شاعر و حتی علوم و دانش های دیگر از علمای بزرگ صده های میانی به شمار می رود و برای کسب دانش در این زمینه ها به شهرهای مختلف سفر کرده و در آنها زیسته است.

وی با بیان اینکه پس از ظهور اسلام، جهان دیگری تشکیل شد، افزود: جهان اسلام جهانی بود که نخ تسبیح و رشته اصلی آن به نام اسلام رقم خورده بود و در نتیجه ی اثرگذاری و اثر بخشی اسلام پدید آمده بود که بسیاری از دانشمندان و علمای آن دوران تعمدا خود را متعلق به جهان اسلام می دانستند.

آثار گوناگون و متنوع ابن فارس نشان از شخصیت چند وجهی او است

دکتر خضری با اشاره به آثار گوناگون ابن فارس وی را شخصیتی چند وجهی توصیف کرد که در زمینه های مختلف اثر گذار بوده است و از آثار این دانشمند درباره زندگی و سیره پیامبر اکرم(ص) سه اثر وی را معرفی و نام برد که کتاب اخلاق النبی و تفسیر اسماء النبی کتاب هایی هستند که به صورت نسخه خطی موجود هستند و هنوز به زیور طبع آراسته نشده اند و تنها کتابی که در این زمینه از وی به چاپ رسیده کتاب "اوجز السیر لخیر البشر" است که به سیره نگاری ها درباره خیر البشر که منظور پیامبر اکرم (ص) است می پردازد.

  • گروه خبری : عمومی
  • کد خبر : 4371

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید