فعالیت کتابخانه کوثر دانشگاه قم با بیش از 80 هزار جلد کتاب
رئیس کتابخانه کوثر دانشگاه قم با اشاره به اهتمام دانشگاه بر استمرار فعالیتهای پژوهشی دانشجویان در ایام محدودیتهای ناشی از همهگیری ویروس کووید 19 عنوان کرد: این کتابخانه در بحران کرونا هیچگاه فعالیتهای خود را متوقف نکرد، بلکه با اتخاذ راهکارهای مناسب نسبت به عدم حضور دانشجویان، توانست خدمات کتابخانهای خود را به صورت غیرحضوری به متقاضیان ارائه نماید.
سرور صبوری در گفت و گو با واحد خبر روابط عمومی دانشگاه قم عنوان کرد: از اسفندماه 98 تا مهر 99، بخش های مختلف کتابخانه پاسخگوی بیش از 2 هزار مراجعه کننده به صورت حضوری و غیرحضوری بوده و بیش از 100 مورد ارسال کتاب به منزل دانشجو و استاد بوده است.
وی با بیان اینکه کتابخانه کوثر در سال 75 در ساختمان جدید خود سازماندهی شد، ادامه داد: همزمان با تاسیس واحد خواهران و پذیرش دانشجویان دختر در سال 1364، کتابخانه کوثر با منابع محدود افتتاح شد، با انتقال کتابخانه و گسترش آن کار خرید و سازماندهی منابع نیز آغاز شد.
صبوری اضافه کرد: با گسترش رشتههای دانشگاهی، منابع کتابخانه نیز فزایش پیدا کرد، به صورتی که در حال حاضر 78 هزار جلد کتاب در 39 هزار و 200 عنوان به زبان فارسی و عربی و حدود 6 هزار جلد کتاب لاتین وجود دارد که بیشتر در حوزه ادبیات انگلیسی است.
رئیس کتابخانه کوثر دانشگاه قم بیان کرد: ساختمان جدید کتابخانه در دو طبقه میباشد که طبقه اول مخزن کتابها و در طبقه دوم مرجع، سالن مطالعه و واحد اداری شامل فهرست نویسی، مجموعه سازی و غیره قرار گرفته است.
صبوری با اشاره با تلاشهایی که در زمینه کتابخانه دیجیتال صورت گرفته ادامه داد: کتابخانه آیت الله قاضی با تهیه نرم افزار مربوطه در این راستا گام اول را برداشته و در حال دیجیتال سازی پایاننامه ها هستند؛ البته کتابخانه خواهران نیز در آماده سازی حدود 2 هزار کتاب تمام متن فارسی و لاتین و نیز بارگذاری CD پایاننامه دانشجویان دختر در این حوزه همکاری داشته و دارند.
رئیس کتابخانه کوثر دانشگاه قم اظهارکرد: کتابخانه دانشگاهی زمانی میتواند نقش خود را در امر پژوهش ایفا کند که بتواند نیازهای اطلاعاتی تمام مراجعه کنندگان و پژوهشگران را برطرف کند، ولی با توجه به محدودیت های مالی و نیز منابع موجود، کاستی هایی در این زمینه دیده می شود و امکان ارائه خدمات به صورت امانت به مراجعه کنندگان غیر دانشجو فراهم نیست.
صبوری اضافه کرد: از جمله وظایفی که در راستای اهداف پژوهشی دانشجو برعهده کتابخانه بوده، فراهم آوری منابع است؛ با توجه به اینکه هیچ کتابخانه ای نمی تواند تمام منابع مورد نیاز دانشجوها را فراهم آورد، لذا کتابخانه باید در پی راهکارهایی باشد که نیازهای اطلاعاتی مراجعه کنندگان خود را تأمین نماید که عضویت کتابخانههای دانشگاه قم در مکتا (مجمع کتابخانه های تخصصی استان قم) و همچنین تعامل با 40 کتابخانه عضو مکتا در همین راستا است.
وی در خصوص فعالیتهای کتابخانه کوثر در دوران کرونا گفت: از اسفند 98 تا مهرماه 99 بیش از 100 مقاله فارسی و لاتین جستجو و برای دانشجویان ارسال شده است. پذیرش حدود 120 پایاننامه و بارگذاری 100 پروپوزال در سایت ایران داک از جمله اقدامات واحد اطلاع رسانی بوده است.
رئیس کتابخانه کوثر دانشگاه قم ادامه داد: همچنین در خصوص همکاری با اساتید در برگزاری کلاسهای مجازی و تهیه فایل PDF کتاب های مورد نیاز، تعداد 6 کتاب اسکن و در اختیار آنها قرار گرفت. در بخش مجموعه سازی و تهیه منابع درخواستی نیز مبلغ 20 میلیون تومان کتاب خریداری شد که فهرست آن نیز از طریق کانال کتابخانه در اختیار اساتید و پژوهشگران قرار گرفته است.
صبوری در خصوص دورکاری همکاران کتابخانه در دوران کرونا عنوان کرد: با برنامه ریزیهای صورت گرفته مقرر شد که بارکد کتابها وارد شود، همچنین نسبت به ویرایش فایل کتاب های صوتی و نیز کنترل و تصحیح شماره ثبت کتاب ها اقدام شد، با بازگشایی دانشگاه و عدم حضور دانشجویان نیز کار بارکدگذاری 78 هزار جلد کتاب انجام گرفت که بسیار حائز اهمیت است.
وی با بیان اینکه وظیفه دیگر کتابخانه تسهیل در امر پژوهش است، بیان کرد: یکی از اقدامات در راستای سریعتر و آسانتر شدن امر پژوهش، ارائه خدمات به صورت الکترونیکی است؛ همچنین قفسه باز شدن کتابخانه، حذف قوانین دست و پاگیر، بر طرف کردن محدودیتهای موجود درامانت کتاب، افزایش ساعات کاری کتابخانه و همچنین برگزاری دورههای آموزشی مفید برای متقاضیان از دیگر وظایفی است که باید برای انجام آن تلاش کرد.
صبوری در پایان تصریح کرد: پس از پایان ویروس کووید 19 تا کنون بیش از 2 هزار منبع از طریق اهدا و مبادله گردآوری شده است که امید است با اختصاص بودجه تکمیل شود این بخش میتواند در حوزه ادبیات کودک به متقاضیان پژوهش در این حوزه و نیز خود کودکان و نوجوانان خدمات ارائه دهد.